Menü

A gyertyaláng varázsa

Szinte valamennyi ünnepünk alkalmával helye van a gyertyagyújtásnak, nemcsak örömteli alkalmakkor, hanem a gyász idején is fontos kifejező eszköze lehet érzelmeinknek. De egyáltalán nem szükséges valamilyen különleges alkalom ahhoz, hogy gyertyát gyújtva, élvezzük annak különleges hangulatát.

A tűzmágia jelentősége mindig is fontos szerepet töltött be az emberi életben, sokféle „varázslatra” használták, és a mai napig egy fontos szimbólum.

A gyertya lángja szimbolizálhatja a megújulást, a megtisztulás folyamatát, de például a szülinapi tortán lévő gyertya meggyújtása, és elfújása vágyainkat, kívánságainkat „repíti az ég felé”.

Az égő gyertya melegséget és fényt áraszt, mely egyben hangulatunkra is hatással van. Ha tehát szeretnénk kiszabadulni a mindennapok mókuskerekéből, a gyertyák titokzatos világába egy egyszerű hétköznapon is „elkalandozhatunk”.

A gyertya lángja ugyanis nyugtató hatással lehet elménkre és lelkünkre is, segíthet kifejezni vágyainkat és reményeinket.

Ha pedig szeretnénk a gyertyák titokzatos világát otthonunkba varázsolni, érdemes nem parafinból készült, hanem természetes anyagokat tartalmazó (például szója, repce, méhviasz) gyertyát választanunk.

A lakás élettelen dísz tárgyaiként funkcionáló gyertyákat érdemes tehát „élővé” tenni, vagyis meggyújtani, cserébe melegségre, természetes fényre, és nyugalomra lelehetünk kívül-belül.

Természetesen amikor gyertyát gyújtunk, mindig legyünk nagyon körültekintőek! 

Fotó:
pixabay.com

Hogyan kerülhetjük el és mit tehetünk megfázás ellen?

A betegség, mint olyan, eléggé személyes dolog. Noha a megfázás általában nem okoz komoly tüneteket, akkor is kellemetlen tud lenni, elég csak az állandó köhögésre vagy tüsszögésre gondolni. Az őszi időszakban rengeteg embert “beránt” a náthaszezon, köztük engem is. A tünetek sokszor egyéntől függnek van aki szárazon köhög, van aki hurutosan, van akinek folyik az orra vagy éppen fáj a füle a megfázástól. Mindenkinek megvannak a bevált gyógymódjai - teák, kotyvalékok, illóolajok, levesek és a többi.

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

A tavaszhoz hasonlóan ősszel is sokakon úrrá lesz a tartós fáradtság, és az állandó levertség. Hosszabb távon pedig a depresszió. Ez ráadásul párosul a hűvös és borongós őszi időjárással. Mit tehetünk ellene?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.