Menü

Kellemetlen, „örökre szóló” betegség

Rendkívül kellemetlen panaszokkal járó fertőzés, a higiénia mind a továbbterjedés megakadályozása szempontjából, mind a betegség súlyosbodásának megelőzése szempontjából fontos.

Az ajakherpesz nemcsak tünetei miatt nagyon kellemetlen betegség, hanem amiatt is, hogy miután megfertőződtünk vele, a Herpesz vírus a gyógyulás után is szervezetünkben marad, és időről-időre kiújulnak a panaszok.

Sokféle okra vezethető vissza az ajakherpesz megjelenése, a vírussal történő megfertőzés után, újonnan sokszor valamilyen stresszhatásra jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Az immunrendszer legyengülése is felelőssé tehető az ajakherpesz kialakulásáért, de kiválthatják bizonyos ételek, illetve a vércukorszint ingadozása is.

A legkellemetlenebb a hólyagos, nedvedző szakasz, mind fájdalom mind esztétikai szempontból.  Fontos tudni, hogy a tünetek gyógyulása után (ami körülbelül 10-14 nap) is még fennállhat a fertőzés veszély, vagyis a panaszok enyhülésével sem feledkezünk meg a higiéniáról!

A kellemetlen viszkető, égető érzést helyileg, lidocain tartalmú krémekkel enyhíthetjük, a gyógyulásért pedig recept nélkül kapható, alfa-interferon tartalmú krémek használatával tehetünk. A szakértők továbbá az aciclovir tartamú készítményeket is ajánlják, melyek csökkentik a vírus szaporodását, lerövidítik a gyógyulási időt és még a fájdalmat is csökkentik. Természetesen az ajánlott készítmények használata csak akkor hatásos, ha már a tünetek kialakulásának korai szakaszában alkalmazzuk őket.

Az ajakherpesz kezelése, illetve a megfelelő higiénia fontos annak érdekében, hogy elkerüljük a szövődmények kialakulását, mivel a fertőzés akár vírusos agyhártya gyulladáshoz is vezethet.

Fotó:
pixabay.com

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

A hajnövesztés titkai

Sok nő és hölgy küzd azzal, hogy lassan nő a haja, közben ráadásul egészségtelen és töredezett. Vagy fodrász után sokan nincsenek megelégedve az eredménnyel, ezért minél inkább visszaakarják kapni régi frizurájukat. Az alábbiakban tippeket olvashattok, hogy az átlagnál gyorsabban nőjön a hajatok.

Mit tehetünk szétnyílt hasizom ellen?

A szétnyílt hasfal a terhesség velejárója lenne? Sajnos azt kell, hogy mondjam, többedik terhességnél igen nagy az esély rá. Az egyenes hasizmok eltávolodása a terhesség alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat, ha a magzat növekedésére gondolunk, akkor nyilvánvaló következménye a terhességnek. Hogy lehet megelőzni, mi a megoldás?

A bőrbetegségek lelki okai

A száraz bőrnek számos oka lehet, valamint kortól és nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat. A levegő páratartalmától kezdve a ruhánk anyagáig szinte bármi irritálhatja a bőrünket, különösen akkor, ha nagyon érzékeny a bőrünk. Éppen ezért egy nagyon gyakori tünetről beszélünk, mely a legtöbb esetben nem jelez betegséget és otthon is könnyen kezelhető.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?