Menü

Kellemetlen, „örökre szóló” betegség

Rendkívül kellemetlen panaszokkal járó fertőzés, a higiénia mind a továbbterjedés megakadályozása szempontjából, mind a betegség súlyosbodásának megelőzése szempontjából fontos.

Az ajakherpesz nemcsak tünetei miatt nagyon kellemetlen betegség, hanem amiatt is, hogy miután megfertőződtünk vele, a Herpesz vírus a gyógyulás után is szervezetünkben marad, és időről-időre kiújulnak a panaszok.

Sokféle okra vezethető vissza az ajakherpesz megjelenése, a vírussal történő megfertőzés után, újonnan sokszor valamilyen stresszhatásra jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Az immunrendszer legyengülése is felelőssé tehető az ajakherpesz kialakulásáért, de kiválthatják bizonyos ételek, illetve a vércukorszint ingadozása is.

A legkellemetlenebb a hólyagos, nedvedző szakasz, mind fájdalom mind esztétikai szempontból.  Fontos tudni, hogy a tünetek gyógyulása után (ami körülbelül 10-14 nap) is még fennállhat a fertőzés veszély, vagyis a panaszok enyhülésével sem feledkezünk meg a higiéniáról!

A kellemetlen viszkető, égető érzést helyileg, lidocain tartalmú krémekkel enyhíthetjük, a gyógyulásért pedig recept nélkül kapható, alfa-interferon tartalmú krémek használatával tehetünk. A szakértők továbbá az aciclovir tartamú készítményeket is ajánlják, melyek csökkentik a vírus szaporodását, lerövidítik a gyógyulási időt és még a fájdalmat is csökkentik. Természetesen az ajánlott készítmények használata csak akkor hatásos, ha már a tünetek kialakulásának korai szakaszában alkalmazzuk őket.

Az ajakherpesz kezelése, illetve a megfelelő higiénia fontos annak érdekében, hogy elkerüljük a szövődmények kialakulását, mivel a fertőzés akár vírusos agyhártya gyulladáshoz is vezethet.

Fotó:
pixabay.com

Természetes görcsoldás

Az erős menstruációs görcsök ellen sokan a legegyszerűbb megoldást választják, fájdalomcsillapítót vesznek be. Sokszor valóban ez a leggyorsabb módja a görcsoldásnak, de vannak alternatív módszerek is a fájdalom csökkentésére.

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

Kevés folyadék hatásai

Az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja. Ez az életkor függvényében változhat, és szerveink is eltérő mértékben tartalmazzák az éltető nedűt. A tüdő 90%-a víz, az izmok 75%-a, az agy pedig 85%-ban tartalmazza azt.

A rostok elengedhetetlen fontossága

Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.