Menü

Vajon mennyire javítja majd a közlekedési morált a szupertraffipax?

Már teszteli a rendőrség az új szupertraffipaxokat, amelyek a sebesség-túllépésen kívül rengeteg más közlekedési tényezőt képes lesz vizsgálni. Vajon csökken majd a balesetek száma, és javul a közlekedési morál az új típusú ellenőrzések következtében, vagy inkább bosszantó túlszabályozásról van szó? Nehéz kérdés.

Az új eszközök nemcsak a gépjárművek sebességének hajszálpontos mérésére lesznek képesek, hanem olyan információkat is eljuttatnak az ellenőrzőkhöz, minthogy bekapcsoltuk-e a biztonsági övet, áthajtottunk-e a záróvonalon, sárga és piros lámpán, telefonálunk-e vezetés közben. Egyszerre aggasztó és örömteli ez a hír.

Sokan bizakodóak: az új készülékek talán segítenek, hogy a lazán-vagányul autózók egy kicsit jobban odafigyeljenek és kevesebb szabálytalanságot, merészséget kövessenek el. Másrészt félelem-keltő a szituáció, hiszen bárkivel előfordulhat, hogy nem indexel, amikor érzékeli, hogy körülötte senki sem közlekedik, vagy hogy valamivel gyorsabban hajt a kelleténél. Lássuk be, a hazai útviszonyok nem segítik a sofőrök helyzetét: a rossz útviszonyok, kátyúk, lassan lekezelt időjárási körülmények mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy magára a szabályszerű és pontos közlekedésre kevesebb figyelem jusson.

Többen arra hivatkoznak, hogy a szomszédos Ausztriában például már azért is helyszíni bírság jár, ha 1-2 km/h-val túllépik a lakott területen belüli 50-es korlátozást. Így az ottani közlekedési kultúrába beépült, hogy általában hajszálpontosan, a sebességkorlátozást betartva közlekedjenek. Valamilyen ehhez hasonló javulást várnak Magyarországon is az új szupermasinák használatát követően. Csakhogy nyugati társainknál sokkal jobbak az útviszonyok, és jóval több az olyan gépkocsi, amelyben beépített tempomat (azaz sebességszabályozó) segíti az egyenletes tempójú és meghatározott sebesség szerinti közlekedést.

A vizsgálatok alapján nemcsak az ellenőrzések gyakorisága és szigorúsága befolyásolja a közlekedési morált az adott országban, hanem még sok más tényező, úgymint az adott nép vérmérséklete és általános kultúrája, a közlekedési szabályok ésszerűsége, valamint az útviszonyok, a gépjárművek minősége és a többi közlekedő reakciója is.

Bízzunk benne, hogy a büntetések szaporodása mellett fejlődőképesek a magyar autósok, és valóban csökken a balesetek, balesethelyzetek száma. Azért jó lenne, ha a gépi ellenőrzés mellett valahogy vizsgálni és szankcionálni tudnák a legveszélyesebb helyzeteket is, például ami a beláthatatlan helyeken történő előzéseket illeti. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.