Menü

Nyakunkon a járvány

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentése szerint a közelmúltban megháromszorozódott azok száma, akik influenzagyanús tünetekkel fordultak orvoshoz. Nyakunkon a járvány, érdemes odafigyelni néhány dologra.

„Az elmúlt héten 47.600 fő fordult háziorvosához influenzaszerű tünetekkel, ez háromszoros növekedést jelent. A leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. A betegektől vett légúti mintákból a legtöbb esetben az Influenza A(H3N2) vírust mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez az a vírus, ami az elmúlt időszakban változáson ment keresztül, és az eddigi adatok alapján nagy számban képes megbetegedést okozni.” - tette közzé az ÁNTSZ szerdai jelentésében.

Mindez azt jelenti, hogy a nem betegeknek fokozottan óvatosnak kell lenniük, de a fertőzést már elkapóknak is érdemes néhány fontos intelmet figyelembe venniük. Kezdjük az előbbi táborral!

A legfőbb jelszó ilyenkor a „maradj távol”, azaz kerülni kell a zsúfolt helységeket és az emberekkel való érintkezést (kézfogás, puszi). A gyakori szellőztetés mellett érdemes még tovább emelni a kézmosások számát is. Ha erre nincs lehetőség, a kézfertőtlenítő használata is megteszi.

Az, aki elkapta a betegséget, ennek jeleit (láz, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, torokfájás) tapasztalja magán, kezdje el mihamarabb a kúrát. Tanácsos otthon maradni (ezzel mások egészségért is teszünk), és csakis a megfelelő készítményeket használni. Az ÁNTSZ szakemberei is hangsúlyozzák, az antibiotikum nem hat az influenzára, mivel csak a baktérium okozta fertőzések ellen védhet, a vírusos megbetegedések (mint az influenza) ellen nem használatos. Az antibiotikumok indokolatlan alkalmazása súlyos problémákat okozhat.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.