Menü

A tartós és boldog párkapcsolat titka

Minden ember más, és különböző dolgokra vágyik ezért a boldogsághoz vezető út is nagyon sokféle lehet. Nincsen tuti recept a boldog párkapcsolatra sem, de meghatározhatóak olyan dimenziók, amelyek leginkább befolyásolják egy kapcsolat működését.

Az első ilyen dimenzió a vonzás- taszítás törvénye. Bár az ellentétek olykor-olykor valóban szenvedélyessé tehetik két ember közötti kapcsolatot, de a tartós vonzódást nem szolgálják. Nem árt, ha bizonyos dolgokban eltérően gondolkodnak a világról a párok, de a közös pontok, nézetek szinte elengedhetetlen feltételei egy hosszú távon is jól működő kapcsolatnak.

A stabilitás, biztonságérzet mellett az újdonság varázsát sem tudjuk sokáig nélkülözni, de megújulni egy régóta tartó párkapcsolatban is lehet. Igaz többet kell érte dolgozni, mintha egyszerűen csak továbblépnénk, vagy lemondanánk erről az örömforrásról.

Fontos tehát, hogy legyenek a pároknak közös dolgaik, hobbi, programok, de mindkét félnek legyen meg a saját olyan tevékenységi köre is, ami a másiktól független kibontakozási terep.

Szintén sarkalatos dimenziója egy párkapcsolatnak a kommunikáció. A kommunikáció minősége és mennyisége is alapvetően meghatároz egy párkapcsolatot. Persze ez nagyban összefügg azzal például, hogy vannak e közös pontok a két fél között, hiszen ha túl nagy az ellentét mind világnézetben mind érdeklődési kört tekintve, akkor ez a kommunikációt is megnehezíti. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a nemek közötti gondolkodásmód, illetve az azt leképező kommunikáció eltérő lehet és ha nem ismerjük fel ezeket a különbségeket, komoly félreértésekhez vezethetnek. Mindenkinél egyéni lehet, hogy hogyan fejezi ki például érzelmeit, valakinek a kimondott szó a fontos, mások számára inkább a tettek bizonyítanak. Meg kell tanulnunk, hogy párunk felé milyen csatornákon közvetíthetjük sikeresen szeretetünket, gondoskodásunkat.

A szexualitás pedig olyan dimenziója egy párkapcsolatnak melyet nem szabad sem túlértékelni sem háttérbe szorítani. Hiszen az előzőekben felvetett párkapcsolati szempontok egyben az erotikus összhanghoz is hozzátehetnek, vagy elvehetnek. Így a szexualitás nem feltétlenül az elsődlegesen meghatározó dimenziója egy párkapcsolatnak. De az is tény, hogy a szexuális igények nagyfokú eltérése zsákutca lehet egy kapcsolatban. Összességében véve azért a párok között lévő, az élet egyéb területén fennálló egyetértés, összhang a szexualitásra is jó hatással.

Fotó:
pixabay.com

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?