Menü

Étvágycsökkentő lehet az evés utáni fogmosás

Evés közben jön meg az étvágy! – tartja a mondás. Ennek az az oka, hogy az ételt megízlelve elindul a nyáltermelésünk, ha pedig megérezzük a finom illatokat, még éhesebbek leszünk. További ok lehet, hogy a magas glikémiás indexű (azaz a vércukorszintet gyorsan megemelő) ételek hatására még éhesebbek leszünk. Így alakul ki a vég nélküli evés: a főétel után egy kis rágcsálás, majd pedig egy újabb étkezés következik… A fogmosás az egyik kiváló gátja annak, hogy folyamatosan éhesek legyünk.

A folyamatos éhségérzetet leginkább úgy tudjuk elkerülni, hogy tápláló, rostdús, és alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztunk, így a vércukor szintünk nem ingadozik. Ugyanis a hirtelen leeső vércukorszint hatására leküzdhetetlen éhségérzetet érezhetünk. A másik kiváló módszer, ha minden étkezés után fogat mosunk, így ugyanis eltűnnek a szánkból az ételmaradékok, amik íze, valamint vércukorszintre gyakorolt hatása még szintén maradandó, és fokozzák az éhségérzetet. Sokan a sós ízekre édeset kívánnak, vagy éppen fordítva, az édesre valami sósat… Ezeket egy fogmosással semlegesíthetjük. Mindez természetesen a szájhigiénia miatt is fontos.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás károsíthatja a fogzománcot! Evés után igyunk meg egy pohár vizet, ami segít semlegesíteni a savakat, majd várjunk úgy 10 percet, ezután jöhet a fogmosás, valamint a szájvíz és a fogselyem használata.

Figyeljük csak meg, az éhségérzetünk ezután csökkeni fog, és a pszichológiai hatás is működik, hogy nem eszünk, mivel nemrég mostunk fogat. Arról nem is beszélve, hogy fogmosás, valamint szájvíz alkalmazása után kevésbé érezzük az ízeket, így ezt követően nem is nyújt akkora élvezetet az étkezés.

Amennyiben olyan helyen tartózkodik, ahol nincs lehetőség a fogmosásra, úgy egyen cukormentes rágógumit, amely szintén segít az ízek semlegesítésében, és az éhségérzet leküzdésében. 

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!