Étvágycsökkentő lehet az evés utáni fogmosás
- Dátum: 2015.01.09., 12:08
- diéta, éhségérzet, élelem, étkezés, étvágycsökkentés, fogak, fogápolás, fogkrém, fogmosás, glikémiás index, nassolás, szájápolás, szájhigiéné, szájvíz, vércukorszint
Evés közben jön meg az étvágy! – tartja a mondás. Ennek az az oka, hogy az ételt megízlelve elindul a nyáltermelésünk, ha pedig megérezzük a finom illatokat, még éhesebbek leszünk. További ok lehet, hogy a magas glikémiás indexű (azaz a vércukorszintet gyorsan megemelő) ételek hatására még éhesebbek leszünk. Így alakul ki a vég nélküli evés: a főétel után egy kis rágcsálás, majd pedig egy újabb étkezés következik… A fogmosás az egyik kiváló gátja annak, hogy folyamatosan éhesek legyünk.
A folyamatos éhségérzetet leginkább úgy tudjuk elkerülni, hogy tápláló, rostdús, és alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztunk, így a vércukor szintünk nem ingadozik. Ugyanis a hirtelen leeső vércukorszint hatására leküzdhetetlen éhségérzetet érezhetünk. A másik kiváló módszer, ha minden étkezés után fogat mosunk, így ugyanis eltűnnek a szánkból az ételmaradékok, amik íze, valamint vércukorszintre gyakorolt hatása még szintén maradandó, és fokozzák az éhségérzetet. Sokan a sós ízekre édeset kívánnak, vagy éppen fordítva, az édesre valami sósat… Ezeket egy fogmosással semlegesíthetjük. Mindez természetesen a szájhigiénia miatt is fontos.
Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás károsíthatja a fogzománcot! Evés után igyunk meg egy pohár vizet, ami segít semlegesíteni a savakat, majd várjunk úgy 10 percet, ezután jöhet a fogmosás, valamint a szájvíz és a fogselyem használata.
Figyeljük csak meg, az éhségérzetünk ezután csökkeni fog, és a pszichológiai hatás is működik, hogy nem eszünk, mivel nemrég mostunk fogat. Arról nem is beszélve, hogy fogmosás, valamint szájvíz alkalmazása után kevésbé érezzük az ízeket, így ezt követően nem is nyújt akkora élvezetet az étkezés.
Amennyiben olyan helyen tartózkodik, ahol nincs lehetőség a fogmosásra, úgy egyen cukormentes rágógumit, amely szintén segít az ízek semlegesítésében, és az éhségérzet leküzdésében.
Fotó:
pixabay.com
„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.
Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.
Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.