Le lehet győzni a másnaposságot?
- Dátum: 2015.01.05., 19:38
- buli, este, folyadék, Másnaposság, megelőzés, piálás, szilveszter, víz
A másnaposság nem csak szilveszterkor népszerű téma, bár kétségtelen tény, hogy ebben az időszakban többen küzdenek vele az átlagosnál. Pontosan miről is van szó és hogyan lehet legyőzni?
Mint oly sok mindennél az életben, a másnaposság esetében is elsősorban a megelőzés és a tudatosság működik. Aki tudja tartani a mértéket, annak általában nincs különösebb gondja, de a nagyobb fogyasztók is tehetnek a jobb „másnap” érdekében.
Az első számú kulcs a folyadék. Nem, nem a sör és a bor, hanem a víz. A másnaposságban jelentős szerepe van a dehidratáltságnak, mivel az alkohol vizet von el a szervezettől (igen, a sok alkohol, sok vizet). Na most, ha sikerül jelentős mennyiségű vizet fogyasztanunk az este előtt és akár közben, két pohár ital között, akkor enyhülhetnek a másnapi tünetek. Persze akad olyan, akinél ez sem működik, ezzel együtt mindenképpen hasznos megfontolnivaló ez a dolog.

A tudatossághoz hozzátartozik a röviditalok terén (különösen a pancsolt, ízesített és egyéb módokon „fűszerezett” fajtákat tekintve) mutatott mértékletesség, valamint a különböző alkoholos termékek nem keverése. A különböző termékekben található méreganyagok mennyisége ugyanis igencsak fel tudja turbózni a másnapi problémákat.
Minden más egyéb módszer már csak tűzoltás. A másnaposság tüneteit általában csak enyhíteni lehet, mondjuk a gyomor és fejfájást, a levertséget és a fáradtságot azonban a legtöbben semmilyen praktikával le nem vedlik magukról.
Persze akad olyan, akinek meg sem kottyan egy-egy görbe este, míg mások két pohár bortól is rosszul lesznek. Ennek igazi oka homály, de az tény, hogy a korral egyre kevésbé bírjuk a piálást. A tudósok szerint így figyelmeztet a szervezet, amely lassabban és nehezebben regenerálódik, így elnyújtva a másnaposság szörnyű érzését.
Fotó:
pixabay.com
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.