Menü

A stressz aftát okozhat

Régóta tudjuk, hogy a stressz fizikai tüneteket is produkál, és különféle betegségeket, elváltozásokat okozhat. Ilyen például a szájban keletkező afta is, amely igen kellemetlen és fájdalmas. Akinek gyakran van aftája, az próbálja meg megfigyelni, mikor keletkezik, ugyanis összefüggést mutathat különböző ételekkel, immunrendszeri problémával, vagy vitaminhiánnyal, de a stresszel is.

Elég gyakori, hogy a tartós stressz, vagy valamilyen hirtelen, de erősen minket érintő stresszfaktor a szájnál keletkező elváltozásokat okoz. Ilyen például a külsőleg keletkező herpesz, valamint a száj belsejében megjelenő afta is. Mindegyik igen kellemetlen elváltozás. Az afta kerek, vagy ovális formájú hólyag a szájban, mely egy idő után kifakad, felszakad, és ekkor sajnos még fájdalmasabbá válik.

Általában kis méretű, normál esetben néhány milliméteres, ennek ellenére igen nagy fájdalommal jár a jelenléte. Ezt még erősíthetik bizonyos ételek, például a citrusfélék, vagy a fűszerek. Szerencsére magától is meggyógyul, de ez a folyamat akár 10 napig is eltarthat – nem kellemes ennyi ideig „együtt élni vele”. Főleg, hogy a fájdalom miatt még az evéstől is elmehet a kedvünk.

Az aftára hajlamos embereknél már kisebb szájsérülések esetén is előjöhet az elváltozás, például fogorvosi beavatkozásokat követően, vagy ha valaki megharapja a száját evés közben. Érdemes erre is odafigyelni. Sajnos a megelőzés egyébként nagyon nehéz, főleg ha a már említett stresszhelyzet váltja ki. Az immunerősítés minden esetben fontos lehet, valamint a megjelent afta gyors és azonnali kezelése, fertőtlenítése. Továbbá fontos a fájdalomcsillapítás.

Érdemes orvos, vagy gyógyszerész segítségét kérni, hogy milyen oldatot ajánlanak az afta kezelésére. Amennyiben házilag készült szerekkel próbálkozna, úgy alkalmas lehet a kamilla, valamint a zsályafőzet, továbbá a szomáliai balzsamfából előállított szirup, az úgynevezett mirha. Ez utóbbi azért is különösen ajánlott, mert elsősorban a szájnyálkahártya betegségeire alkalmazzák, és sebfertőtlenítő hatása mellett fájdalomcsillapító anyagot is tartalmaz. 

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.