Menü

Csínján a sóval!

Sajnos a só egészen addig nem fog kikopni a népszerű fogyasztási termékekből, amíg azt szigorúan nem szabályozzák. Amúgy nincs gond a sóval, ami nagyon hasznos, csak nem abban a mennyiségben, mint amiben mi fogyasztjuk.

A cukor mellett a sóra is igaz: a nyugati társadalom jelentős része sokkal többet fogyaszt belőle annál, mint amelyet a szakemberek ajánlanak. Most ne sózzuk meg a levest?

Nem feltétlenül erről van szó, bár a sószóró indokolatlan használata is okozhat kárt, rendszerint sokkal több sót viszünk be a szervezetünkbe más úton. Magyarán: különböző termékek útján, az esetek jelentős részében félkész és feldolgozott élelmiszer ipari áruk révén kerül a szervezetünkbe.

Nem kell óriási élelmiszer ipari összeesküvésre gyanakodni, de tény, hogy a nagy mennyiségű só használata több szempontból is rendkívül előnyös az előállítónak, eladónak, forgalmazónak.

A fogyasztónak viszont káros. A napi ajánlott limit felnőttek esetében 5 gramm, ami körülbelül egy teáskanálnak felel meg. Ennek viszont nagyon sokan a többszörösét viszik be, ráadásul – mint ahogyan említettük – úgy, hogy ennek nincsenek is igazából tudatában.

És hogy mit okoz a só túladagolása? Elsősorban magas vérnyomást, ami a szív és érrendszeri megbetegedések melegágya. Aki ilyen panaszokkal rendelkezik, annak még inkább oda kell figyelnie a túlzott nátrium-klorid bevitelre.

A só egyébként nagyon hasznos, a szervezet folyadékháztartását szabályozza, emellett számos pozitív tulajdonsága van életünkben. Ugyanakkor nem elég egyszer hangsúlyozni: csakis az előírt mennyiségben!

Fotó:
pixabay.com

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!