Menü

Argánolaj – kend a hajadra!

Az argánolaj, a Marokkóból származó csodaszer manapság az egyik legközkedveltebb hajápolási szer a natúrtermékek között. Nem véletlenül, hiszen általa gyakorlatilag újjászületik a haj. Ezen kívül még sok másra is alkalmazható az argánfa diószerű terméséből nyert olaj.

Hogy rögtön a hátrányaival kezdjünk, mielőtt ódákat zengünk róla, az argánolaj ára és illata sokakat elrettent. Sajnos elég magas árfekvésű termék, tekintve, hogy a feltört magokból állítólag a mai napig kézzel nyerik az olajat. Aki őszölni-telelni indul az argán őshazájába, esetleg Tunéziába, annak érdemes lehet helyben nézelődni, mert sokkal olcsóbban beszerezhető, mint kis hazánkban, ahol az 50 ml-es kiszerelés kb. 2200 - 3000 Ft-ba kerül. Viszont a látszat csal, és igencsak sokáig elegendő ez a mennyiség. A másik, ami elrettentő lehet, az az argánolaj illata – bár a szag talán kicsit pontosabb megfogalmazás. Mivel a valódi argánolaj eredetileg nem illatosított, önmagában eléggé fura, bár idővel megszokható szaga van. Azonban ez se rettentsen el senkit: megéri az áldozat…

Noha manapság már sok argánolajjal dúsított – vagy annak hívott – termék van forgalomban, a saját kevergetés helyett használhatóak a késztermékek is, és még a furcsa illat miatt sem kell aggódnunk. Érdemes azonban végigböngészni a címkéket, hogy valóban tartalmaz-e a termék argánt, valamint hogy hányadik helyen szerepel az összetevőlistában. Sokszor ugyanis mindez csak reklámfogás…

Térjünk a lényegre: az argánolaj csodákat művel a hajjal. Alkalmazható akár száraz, akár zsíros hajra, mindegyiken segít – a száraz hajat élettel telivé és erőssé varázsolja, a zsíros típusú haj esetén pedig meggátolja a zsírosodást. Ez utóbbit az olajos állag miatt kevesen gondolják, de érdemes kipróbálni a klasszikus hajpakolási módszerekkel: kenjük a fejbőrre, valamint oszlassunk el belőle a hajon, és hagyjuk rajta az olajat éjszakára, vagy legalább negyed – fél órára hajmosás előtt. Hajvégápolóként is kiválóan alkalmas! Már néhány csepp segít a hajon, így gazdaságosan alkalmazható.

Ezen kívül arcápolóként, éjszakai krém helyett is használják, mert kiváló hidratáló – ránctalanító hatással rendelkezik. Akinek nehezen szívja be a bőre, az keverjen belőle néhány cseppet a saját arckrémébe, vagy a házilag összeállított arckencébe, mert így is szuper hatása lesz. Ugyanígy kézápolásra is alkalmazzák, valamint a testápolóba is érdemes kutyulni belőle, ugyanis felveszi a küzdelmet a narancsbőrrel. Várandós nők is bátran kipróbálhatják a terhességi csíkok, striák megelőzésére, mivel még a sokszor erre a célra hirdetett olívaolajnál is sokkal hatásosabb, hiszen annál háromszor több E-vitamin található benne.

Ugye mennyi mindenhez használható? 

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.