Menü

Argánolaj – kend a hajadra!

Az argánolaj, a Marokkóból származó csodaszer manapság az egyik legközkedveltebb hajápolási szer a natúrtermékek között. Nem véletlenül, hiszen általa gyakorlatilag újjászületik a haj. Ezen kívül még sok másra is alkalmazható az argánfa diószerű terméséből nyert olaj.

Hogy rögtön a hátrányaival kezdjünk, mielőtt ódákat zengünk róla, az argánolaj ára és illata sokakat elrettent. Sajnos elég magas árfekvésű termék, tekintve, hogy a feltört magokból állítólag a mai napig kézzel nyerik az olajat. Aki őszölni-telelni indul az argán őshazájába, esetleg Tunéziába, annak érdemes lehet helyben nézelődni, mert sokkal olcsóbban beszerezhető, mint kis hazánkban, ahol az 50 ml-es kiszerelés kb. 2200 - 3000 Ft-ba kerül. Viszont a látszat csal, és igencsak sokáig elegendő ez a mennyiség. A másik, ami elrettentő lehet, az az argánolaj illata – bár a szag talán kicsit pontosabb megfogalmazás. Mivel a valódi argánolaj eredetileg nem illatosított, önmagában eléggé fura, bár idővel megszokható szaga van. Azonban ez se rettentsen el senkit: megéri az áldozat…

Noha manapság már sok argánolajjal dúsított – vagy annak hívott – termék van forgalomban, a saját kevergetés helyett használhatóak a késztermékek is, és még a furcsa illat miatt sem kell aggódnunk. Érdemes azonban végigböngészni a címkéket, hogy valóban tartalmaz-e a termék argánt, valamint hogy hányadik helyen szerepel az összetevőlistában. Sokszor ugyanis mindez csak reklámfogás…

Térjünk a lényegre: az argánolaj csodákat művel a hajjal. Alkalmazható akár száraz, akár zsíros hajra, mindegyiken segít – a száraz hajat élettel telivé és erőssé varázsolja, a zsíros típusú haj esetén pedig meggátolja a zsírosodást. Ez utóbbit az olajos állag miatt kevesen gondolják, de érdemes kipróbálni a klasszikus hajpakolási módszerekkel: kenjük a fejbőrre, valamint oszlassunk el belőle a hajon, és hagyjuk rajta az olajat éjszakára, vagy legalább negyed – fél órára hajmosás előtt. Hajvégápolóként is kiválóan alkalmas! Már néhány csepp segít a hajon, így gazdaságosan alkalmazható.

Ezen kívül arcápolóként, éjszakai krém helyett is használják, mert kiváló hidratáló – ránctalanító hatással rendelkezik. Akinek nehezen szívja be a bőre, az keverjen belőle néhány cseppet a saját arckrémébe, vagy a házilag összeállított arckencébe, mert így is szuper hatása lesz. Ugyanígy kézápolásra is alkalmazzák, valamint a testápolóba is érdemes kutyulni belőle, ugyanis felveszi a küzdelmet a narancsbőrrel. Várandós nők is bátran kipróbálhatják a terhességi csíkok, striák megelőzésére, mivel még a sokszor erre a célra hirdetett olívaolajnál is sokkal hatásosabb, hiszen annál háromszor több E-vitamin található benne.

Ugye mennyi mindenhez használható? 

Fotó:
pixabay.com

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.