Menü

Argánolaj – kend a hajadra!

Az argánolaj, a Marokkóból származó csodaszer manapság az egyik legközkedveltebb hajápolási szer a natúrtermékek között. Nem véletlenül, hiszen általa gyakorlatilag újjászületik a haj. Ezen kívül még sok másra is alkalmazható az argánfa diószerű terméséből nyert olaj.

Hogy rögtön a hátrányaival kezdjünk, mielőtt ódákat zengünk róla, az argánolaj ára és illata sokakat elrettent. Sajnos elég magas árfekvésű termék, tekintve, hogy a feltört magokból állítólag a mai napig kézzel nyerik az olajat. Aki őszölni-telelni indul az argán őshazájába, esetleg Tunéziába, annak érdemes lehet helyben nézelődni, mert sokkal olcsóbban beszerezhető, mint kis hazánkban, ahol az 50 ml-es kiszerelés kb. 2200 - 3000 Ft-ba kerül. Viszont a látszat csal, és igencsak sokáig elegendő ez a mennyiség. A másik, ami elrettentő lehet, az az argánolaj illata – bár a szag talán kicsit pontosabb megfogalmazás. Mivel a valódi argánolaj eredetileg nem illatosított, önmagában eléggé fura, bár idővel megszokható szaga van. Azonban ez se rettentsen el senkit: megéri az áldozat…

Noha manapság már sok argánolajjal dúsított – vagy annak hívott – termék van forgalomban, a saját kevergetés helyett használhatóak a késztermékek is, és még a furcsa illat miatt sem kell aggódnunk. Érdemes azonban végigböngészni a címkéket, hogy valóban tartalmaz-e a termék argánt, valamint hogy hányadik helyen szerepel az összetevőlistában. Sokszor ugyanis mindez csak reklámfogás…

Térjünk a lényegre: az argánolaj csodákat művel a hajjal. Alkalmazható akár száraz, akár zsíros hajra, mindegyiken segít – a száraz hajat élettel telivé és erőssé varázsolja, a zsíros típusú haj esetén pedig meggátolja a zsírosodást. Ez utóbbit az olajos állag miatt kevesen gondolják, de érdemes kipróbálni a klasszikus hajpakolási módszerekkel: kenjük a fejbőrre, valamint oszlassunk el belőle a hajon, és hagyjuk rajta az olajat éjszakára, vagy legalább negyed – fél órára hajmosás előtt. Hajvégápolóként is kiválóan alkalmas! Már néhány csepp segít a hajon, így gazdaságosan alkalmazható.

Ezen kívül arcápolóként, éjszakai krém helyett is használják, mert kiváló hidratáló – ránctalanító hatással rendelkezik. Akinek nehezen szívja be a bőre, az keverjen belőle néhány cseppet a saját arckrémébe, vagy a házilag összeállított arckencébe, mert így is szuper hatása lesz. Ugyanígy kézápolásra is alkalmazzák, valamint a testápolóba is érdemes kutyulni belőle, ugyanis felveszi a küzdelmet a narancsbőrrel. Várandós nők is bátran kipróbálhatják a terhességi csíkok, striák megelőzésére, mivel még a sokszor erre a célra hirdetett olívaolajnál is sokkal hatásosabb, hiszen annál háromszor több E-vitamin található benne.

Ugye mennyi mindenhez használható? 

Fotó:
pixabay.com

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.