Menü

Fronthatás várható

Az időjárás jelentések mindig tájékoztatnak az aktuális fronthatásokról is, de vajon hogyan befolyásolják szervezetünket az adott frontok, és mit tehetnek a frontérzékenyek a tünetek megelőzése érdekében?

Az időjárás változásai, legyen szó lehűlésről, vagy felmelegedésről, hatással vannak szervezetünk működésére is, nem hiába mondják azt sem, hogy frontok idején megtelnek a szülőszobák.

Arra vonatkozóan, hogy a frontok milyen hatással lehetnek a várandós kismamákra illetve a magzatokra, és hogy hogyan befolyásolják a szülés megindulását, inkább csak tapasztalatokról beszélhetünk, mint konkrét tényekről.

Az viszont egyértelműen megfigyelhető, hogy az időjárás változás hatással van a hormon- és immunrendszerünkre, valamint vérnyomásunkra is. Általában az idősebb korosztály tagjai érzékenyebbek ezekre a változásokra, de kutatások szerint a frontérzékenység mentális illetve egészségi állapottól is függ.

A frontérzékenység tipikus tünetei a fáradékonyság, szédülés és fejfájás, de gyakori panasz frontok idején az ízületi fájdalom is. Hidegfront esetén az erre érzékenyek vérnyomás-emelkedést tapasztalhatnak, mivel az erek összeszűkülése nagyobb terhet jelent a szívnek. Melegfront esetén az erek kitágulnak, aminek hatására a vérnyomás csökken. Megdöbbentő hogy hidegben akár 40%-kal is megnőhet a vérnyomás problémákkal összefüggésbe hozható halálozások száma!

Annak érdekében, hogy egyáltalán ne, illetve csak kevésbé viselje meg szervezetünket a fronthatás, érdemes néhány életmóddal kapcsolatos tanácsot megfogadni. A folyadékfogyasztásra ügyeljünk, és igyunk meg minimum 2-3 liter vizet naponta. A mozgásnak illetve a megfelelő (vitaminokban és ásványi anyagokban dús) táplálkozásnak megelőző szerepe lehet a frontérzékenység esetén is. Továbbá a szakemberek javasolják még a váltóvizes zuhanyzást, ami segíthet megőrizni ereink rugalmasságát. És bizony a megfelelő mennyiségű alvás is enyhítheti a frontok szervezetünkre gyakorolt hatásait.

Fotó:
pixabay.com

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

A reflux tünetei és kezelése

A refluxról valószínűleg már mindenki hallott valamilyen formában. Sokszor jön szembe reklámokban, hirdetésekben, gyógyszertárak szórólapjain, de akár az ismerőseink közül is kerülhet ki olyan, aki a reflux tüneteire panaszkodik.