Menü

Nem mindegy, hol dolgozunk

Bár a legtöbben nem mi választjuk meg munkahelyünk környezetét, ám ha mégis van beleszólásunk a dologba, sokat tehetünk kényelmünk, munkabírásunk és kapacitásunk érdekében.

A munkahelyi környezet minősége, milyensége nagyban befolyásolja a dolgozó munkabírását, kapacitását, s ezzel a munka minőségét. Furcsa, de a kényelem van olyan fontos, mint az, hogy az ember milyen kollégákkal van körülvéve. A környezet egyes elemei apró, ám de hosszan tartó és együttesen erőteljes hatással befolyásolják munkával töltött időnket.

Nem is gondolnánk, hogy ebből a szempontból lényeges lehet a fal színe, az, hogy mennyire világos és levegős a szoba. Ami a színt illeti, szakemberek a zöld és a kék színeket tartják a legjobbnak, de a sárgának is élénkítő, kreativitást serkentő hatást tulajdonítanak. Ablak közelében a legjobb, egyrészt a természetes fény miatt, másfelől a megfelelő oxigénellátottság érdekében.

A kényelemről már sok szó esett, a szék, az asztal és a számítógép megfelelő elhelyezkedése az egészségügyi szempontok mellett agyunkra, koncentrációnkra is serkentőleg hathat.

Ha megtehetjük, alakítsunk ki magunknak tágas személyes teret, legyen élég hely nekünk és a dolgainknak, ugyanakkor az sem jó, ha túl messzire kerülünk a kollégáktól.

Környezetünk átgondoltsága, rendben, tisztán tartása fontos, ugyanakkor egy kis rendetlenség sem árt, a rumli köztudottan jó hatással van a gondolkodásra.

Növények tartását még azoknak is ajánlják, akik egyébként nem virágtartó/öntöző típusok, a zöld ugyanis nemcsak szép dísztárgy, hanem életet, energiát hozó kiegészítő.

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.