Menü

Ezt próbáld ki! - ugrókötelezés

Elsőre gyerekjátékra emlékeztet és kívülről annak is tűnik, azonban voltaképpen egy komoly, nagy múltra visszatekintő, fejlesztő sport.

Mindenki ugrókötelezett már. Ez biztos, még ha messze nem is úgy, mint a profik, akiket filmekben, klipekben, bokszedzéseken látunk. Gyerekként először ügyetlenül, de rendkívül lelkesen nyúltunk az érdekes alkalmatossághoz, amellyel lehetett játszani, bohóckodni, hülyéskedni, s közben alaposan megizzadni.

Az ugrókötelezés komoly fizikai sport (lehet), méghozzá úgy közben agyunkat is tornásztatja. Fejleszti a mozgáskoordinációt, javítja a reflexeket, állóképességet növel. Jó hír, hogy nem szükséges hozzá előképzettség, a nulláról is meg lehet tanulni az alapokat. A mozgás nagyon hasonlít a tornához, egyszerre mozgatja meg a csuklót, a vállat, a derekat, a karokat, a térdet és a bokát. Nagy előnye, hogy szinte bárhol végezhető és komolyabb anyagi ráfordítást sem igényel az űzése.

Mint a futásnál, fontos a helyesen kiválasztott lábbeli és a borítás, amelyen ugrálunk (nem mindegy, mennyire kemény). Az ugrókötelezés nemcsak egyéni sport, lehet párban és csapatban is űzni.

Érdekes, hogy az ugrókötelezés nagyon hosszú múltra tekint vissza, források szerint már az ókorban is használták ezt a mozgáskultúrát. A világ különböző részein sokszor egymástól függetlenül eltérő módon és eltérő ugrókötél típussal terjedt el. Versenysporttá a 20. század második felében vált a játék, amelyben többek között világbajnokságot is rendeznek.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Hogyan vásároljunk tudatosan?

Különböző marketingfogásokkal, reklámokkal és akciókkal irányítanak bennünket vásárlás közben, akár a termék új és tetszetős csomagolásával, akár azzal, hogy melyik polcra tették, akár esetleges akciókkal, így, ha nem követjük szigorúan a listánkat, bizony könnyen elcsábulhatunk és a végeredmény: a tervezett vásárlási összeg sokszorosa a pénztárnál.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.