Menü

Vigyázat, a leander mérgező!

A leander mára az egyik legkedveltebb nyári virág lett kis hazánkban is. Sajnos a magyar nevét kevesen ismerik, nem sokan hívják babérrózsának ezt a pompás növényt. Közkedveltsége érthető, hiszen a tartása viszonylag egyszerű, jó ütemben növekszik, és mind a levele, mind a dús virágzata nagyon szép. Azonban vigyázzunk vele, ugyanis minden része mérgező!

A leander gyökere, fás szára, levelei, virágai mind-mind mérgező tejnedvet tartalmaznak. Figyeljünk oda a kisgyerekekre, állatokra, hogy semmiképp se játsszanak ezzel a növénnyel, valamint ne egyék meg. És bár a leanderrel való foglalatoskodás kellemes azoknak, akik szeretik a kertészkedést, a növény pedig meg is hálálja azt, ne felejtsünk el szappanos vízzel kezet mosni a leander ültetése, metszése után!

A növény mindegyik része glikozidokat, valamint alkaloidákat tartalmaz, amelyek a szervezetbe kerülve kellemetlen és veszélyes tüneteket okozhatnak. Súlyosabb esetben a mérgezés halásos is lehet, ugyanis szívbénító hatást, keringési zavarokat okozhat. Kevésbé veszélyes, de negatív hatásai a fejfájás, rosszullét, hasmenés, hányás, vagy allergiás bőrreakciók. A leander okozta tünetek jelentkezése esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, valamint fogyasszon sok folyadékot, hogy a méreganyagok tisztulhassanak a szervezetből.

Elővigyázatos tartás mellett azonban a babérrózsa igazi mediterrán hangulatot varázsol az otthonunkba. Csodálatos virágai szinte csokrokban nőnek a növényen, amelynek a hosszúkás, sötétzöld (néhány fajta esetén sárgászöld) levelei szintén kellemes látványt nyújtanak. A leander Dél-Európából származik, de nálunk is nagyon közkedvelt örökzöld növény. Bár a hideget is jól tűri (idén erre szüksége is van), tehát 2-3 fokos átmeneti fagyot is eltűr, azért igazi déli növény, amely igényli a napfényt. Nem véletlen, hogy üdülőterületeken még többet látunk belőle: kedveli a párás környezetet, és a víz közelségét. Ezért figyeljünk a rendszeres öntözésére, tápoldatozásra, esetleg spricceljük vízpermettel is. A leander könnyen szaporítható. Mivel egyébként is metszeni kell, ezért csak gyökereztetnünk kell a lemetszett ágakat, kb. 6-8 hét alatt ez megtörténik, és máris elültethetjük. Viszonylag gyorsan nő, úgyhogy csak annyira szaporítsuk, hogy minimum 4 évente át kell ültetni nagyobb edénybe. Gondoljunk arra is, hogy a megfelelő téli tárolóhelyről is gondoskodnunk kell majd a számára a szezonon kívül. A rózsaszín, fehér, sárga virágú növénynek sok fajtája létezik, érdemes válogatni közülük! 

Fotó:
pixabay.com

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A kínzó térdfájás csillapítása

A gyógyszeres megoldások mellett otthoni és alternatív módszerekkel is felvehetjük a harcot a kellemetlen tünet ellen, de elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen keressük fel az orvost.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.

Fruktózfelszívódási zavar

Itt a nyár, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, sokat vagyunk a napon. Na de akkor mégis mitől ez a puffadás? Talán épp a gyümölcsök okozta fruktózfelszívódási zavarral küzd.