Menü

Vigyázat, a leander mérgező!

A leander mára az egyik legkedveltebb nyári virág lett kis hazánkban is. Sajnos a magyar nevét kevesen ismerik, nem sokan hívják babérrózsának ezt a pompás növényt. Közkedveltsége érthető, hiszen a tartása viszonylag egyszerű, jó ütemben növekszik, és mind a levele, mind a dús virágzata nagyon szép. Azonban vigyázzunk vele, ugyanis minden része mérgező!

A leander gyökere, fás szára, levelei, virágai mind-mind mérgező tejnedvet tartalmaznak. Figyeljünk oda a kisgyerekekre, állatokra, hogy semmiképp se játsszanak ezzel a növénnyel, valamint ne egyék meg. És bár a leanderrel való foglalatoskodás kellemes azoknak, akik szeretik a kertészkedést, a növény pedig meg is hálálja azt, ne felejtsünk el szappanos vízzel kezet mosni a leander ültetése, metszése után!

A növény mindegyik része glikozidokat, valamint alkaloidákat tartalmaz, amelyek a szervezetbe kerülve kellemetlen és veszélyes tüneteket okozhatnak. Súlyosabb esetben a mérgezés halásos is lehet, ugyanis szívbénító hatást, keringési zavarokat okozhat. Kevésbé veszélyes, de negatív hatásai a fejfájás, rosszullét, hasmenés, hányás, vagy allergiás bőrreakciók. A leander okozta tünetek jelentkezése esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, valamint fogyasszon sok folyadékot, hogy a méreganyagok tisztulhassanak a szervezetből.

Elővigyázatos tartás mellett azonban a babérrózsa igazi mediterrán hangulatot varázsol az otthonunkba. Csodálatos virágai szinte csokrokban nőnek a növényen, amelynek a hosszúkás, sötétzöld (néhány fajta esetén sárgászöld) levelei szintén kellemes látványt nyújtanak. A leander Dél-Európából származik, de nálunk is nagyon közkedvelt örökzöld növény. Bár a hideget is jól tűri (idén erre szüksége is van), tehát 2-3 fokos átmeneti fagyot is eltűr, azért igazi déli növény, amely igényli a napfényt. Nem véletlen, hogy üdülőterületeken még többet látunk belőle: kedveli a párás környezetet, és a víz közelségét. Ezért figyeljünk a rendszeres öntözésére, tápoldatozásra, esetleg spricceljük vízpermettel is. A leander könnyen szaporítható. Mivel egyébként is metszeni kell, ezért csak gyökereztetnünk kell a lemetszett ágakat, kb. 6-8 hét alatt ez megtörténik, és máris elültethetjük. Viszonylag gyorsan nő, úgyhogy csak annyira szaporítsuk, hogy minimum 4 évente át kell ültetni nagyobb edénybe. Gondoljunk arra is, hogy a megfelelő téli tárolóhelyről is gondoskodnunk kell majd a számára a szezonon kívül. A rózsaszín, fehér, sárga virágú növénynek sok fajtája létezik, érdemes válogatni közülük! 

Fotó:
pixabay.com

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.