Menü

Diploma után – I. rész

Lediplomáztál, megküzdtél érte, megkönnyezted kicsit a sikert, de másnap már el is felejted. Tele van a fejed rengeteg kérdéssel, amiből az első mindjárt az, hova tovább?

Diploma után két lehetősége van az embernek, vagy állást keres, vagy mesterszak után néz, azaz megszerzi a régi egyetemi diplomának számító képesítést.

Az első részben a mesterszakokról írnék kicsit. Nem egyszerű kitalálni, hogy alapszak után milyen szakon tanuljunk tovább. Vannak, akiknek határozott céljai vannak, már az alapszak teljesítése közben tudják, hova fognak tovább menni, vannak viszont olyanok is, akik a tanulmányaik során meggondolják magukat, ugyan elvégzik a szakot, de tudják, nem ezzel szeretnének foglalkozni.

Egy jól megválasztott mesterszak elindíthat egy új karrier felé, akár a főiskolás diplomához kapcsolódik, akár teljesen más irányt választunk. Bár valamennyire nem árt, ha kötődik az alapszakban tanultak a továbbtanulási tervekhez, hiszen a kiválasztott mesterszak követelményeinek meg kell felelni, nem egyszerű egy közgazdasági alapszakos diplomával jelentkezni egy mérnöki mesterszakra.

Nem kell megijedni az új kihívásoktól sem, az alapszakon már bizonyítottuk rátermettségünket, tanulási és gondolkodási képességeinket. A mesterszak inkább mélységeiben mutatja meg a kiválasztott irány sajátosságait, azokra az alapokra helyezve, amiket már a diploma megszerzésével magunkba szívtunk.

Ajánlanám mindazoknak, akik nem alkusznak meg egy alapszakos diplomával, szeretnének minél pontosabb tudást megszerezni, vagy éppen kipróbálnának egy új irányt.

Fotó:
pixabay.com

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?