Menü

Valóban csak egy papír lenne a házasság?

A házasság intézményével nem szimpatizálók arra hivatkoznak, hogy a házasság teljesen felesleges, hiszen „csak egy papír”. De ez vajon valóban igaz? Azoknak, akik ódzkodnak a házasságtól, mindez jó hivatkozási alap annak elkerülésére, és első ránézésre reális felvetés. Néha azonban az a papír nagyon sokat számít. Akinek az érzelmi alap nem jelentős, annak is érdemes átgondolnia a házasság jogi jelentőségét.

Gyermekvállalás esetén különbség jelentkezik a házasság és az élettársi kapcsolat között. Például az utóbbi esetén nem vélelmezik ugyanis az apaságot: hiába teljesen egyértelmű a felek számára, az apának nyilatkozatot kell tennie. A közös gyermek-örökbefogadás élettársak között nem lehetséges, azt házasság hiányában csak az egyik fél tudja kérelmezni. Így viszont ha a hivatalos örökbefogadóval történik valami, akkor a másik fél külön eljárás hiányában nem jogosult a gyermek nevelésére.

Sok országban baleset, vagy betegség esetén még mindig nem adnak tájékoztatást élettársnak, csak házastársnak. Külföldi utazás, tartózkodás esetén érdemes utánanézni a helyi gyakorlatnak. Különbség tovább, hogy az élettárs a házastársakkal ellentétben csak 10 év élettársi kapcsolat után jogosult özvegyi nyugdíjra. Ezen kívül is még van jópár jogi szabályozás, ami különbséget tesz házastársak és élettársak között.

A lelki oldala sem ugyanaz a házasságban és élettársi kapcsolatban élésnek, bár egyesek előnynek, mások hátránynak érzik. Együttélés után házasodóktól gyakran megkérdezik, mit változtatott a kapcsolatukon az esküvő, és rendszerint azt felelik, hogy semmit. A hatások nyilvánvalóan nem is ilyenkor jelentkeznek, hanem később, élesebb helyzetekben, vagy változások idején. Van, akinek segít a kapcsolat megtartásában a házassági eskü, és fogódzkodót jelent akkor, amikor nehéz leküzdeni a párkapcsolatban jelentkező akadályokat. Másokat azonban fojtogat a tudat, hogy a fogadalom szerint örökké együtt kell lenniük.

Az is tény, hogy ha a párnak közös gyermeke születik, akkor annál már nincs nagyobb kötelék, mert ez tényleg örök életre szól. A válás persze lehetséges, de a gyermek miatt mindig (legalább elvi, de általában gyakorlati) kapocs lesz a két fél között. 

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.