Menü

Botrányok a Balaton vize körül

Az utóbbi időben sok ijesztő híresztelést hallhattunk a Balaton vizéről. Fertőzött, szennyezett? Vajon mi az igazság, és mit mondanak a helyiek?

A Balaton körül élők és dolgozók szomorúan veszik tudomásul a Balatonról szóló negatív híreket, amelyek egyértelműen rossz hatással vannak a turizmusra. A szezon az idén egyébként sem az igazi a változékony időjárás miatt. Ha még jogosak lennének az aggodalmak, akkor érthető lenne. De úgy érzik, hogy nem azok, és a szakértők is ezt a véleményt támasztják alá. Az úszók calici vírussal fertőződtek júniusban, és emiatt kerültek kórházba. Sajnos ez a vírus nagyon makacs, és jellege miatt könnyen kiszáradást okozhat. Mivel nagyon könnyen, akár érintéssel terjed, így már egyetlen beteg is nagy létszámban fertőzhet. A Balatonban a vírust konkrétan nem sikerült kimutatni, de valóban elképzelhető, hogy ez volt a fertőzés felülete. Csakhogy ha vírushordozó van a közelünkben, akkor akár egyetlen kilincs közös érintésével is elkaphatjuk a betegséget.

Próbálták összehozni a tömeges halhullást és az úszók megbetegedését, pedig szinte biztos, hogy nincs összefüggés. A tavaszi halpusztulás természetes, évszázadok óta fennálló folyamat, és ez az idén az időjárási körülmények miatt elhúzódhatott. A vizsgálatok semmilyen problémát nem mutattak ki. Ráadásul teljesen más baktériumok, vírusok veszélyesek a halakra és az emberekre. A helyi horgászok inkább a túlzottan tiszta vízre „panaszkodnak”: azt mondják, a kristálytiszta víz nem kedvez a halszaporulatnak. Márpedig a víz az utóbbi években, az ideit is beleértve olyan tiszta, hogy inni lehet belőle. Sajnos ezt a fürdőzők nem látják, hiszen a strandokon felkeveredik az iszap. Ott viszont, ahol kisebb az embermozgás, látszik, hogy a víz átlátszó, mélyen lelátni a vízfelszín alatt.

Igen, tény, hogy a vitorlázók esetenként szennyvizet ürítenek a tóba, de nehogy azt higgyük, hogy ez újkeletű jelenség. Régen még nem is voltak elérhetőek ilyen modern kémiai illemhelyiségek a hajókon, mint manapság. Ráadásul a Balaton vízfelülete olyan nagy, hogy komolyabb fertőzés nem tud életben maradni nagyobb területen. Nem kell tehát aggódni: a Balaton vize kiváló, amit a strandokon külön ellenőriznek. Gyerekes családoknak sem kell lemondaniuk emiatt a nyaralásukat. 

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.