Menü

Mi tegyünk a túlsavasodás ellen?

Időről időre felmerülő téma az emberi szervezet savasságának kérdése. A problémán lehet javítani, de több szakember szerint is ez sokszor csak tüneti kezelés.

Számos olyan praktika van, amellyel segíthetünk szervezetünk túlsavasodásán. Hogy ez mint jelent? PH értéket, azaz akkor számítunk savasnak, ha a vizeletben mért pH 7-es érték alatt van. Sokan ennek, azaz a savasodásnak tulajdonítanak számos egészségügyi problémát.

Ha felborul a sav-bázis egyensúly, azt legegyszerűbb táplálkozással helyrehozni, ami alapvetően helyes, egészséges táplálkozást jelent. Zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárukat, kevés telített zsírsavat, stb... Ezek mellett számos „csodaszer” is rendelkezésre áll, meg ott a szódabikarbóna is, ugyanakkor ezek általában csak tüneti kezelést jelentenek.

Sokkal fontosabb, hogy odafigyeljünk magunkra, nemcsak a táplálkozásra, hanem az élet más területein is. Kisebb a savasodás veszélye, ha nem dohányzunk, kevesebb kávét iszunk, többet vagyunk friss levegőn, és rendszeresen sportolunk. Nem mindegy ugyanis, hogy felborult sav-bázis egyensúlyú ember milyen életkörülmények között tengeti napjait. Mennyit dolgozik, mennyire rohan, mennyire stresszes, mennyire figyel oda önmagára?

Amíg ezekkel a dolgokkal nem vagyunk tisztában, ehetünk akármennyi zöldséget, vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, csak a felszínt karcolgatjuk, tünetet próbálunk enyhíteni és azt sem mindig sikeresen.

A savasodás inkább tünet, mint ok, és mint ilyen, a hátterét érdemes vizsgálni.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.