Menü

Mi tegyünk a túlsavasodás ellen?

Időről időre felmerülő téma az emberi szervezet savasságának kérdése. A problémán lehet javítani, de több szakember szerint is ez sokszor csak tüneti kezelés.

Számos olyan praktika van, amellyel segíthetünk szervezetünk túlsavasodásán. Hogy ez mint jelent? PH értéket, azaz akkor számítunk savasnak, ha a vizeletben mért pH 7-es érték alatt van. Sokan ennek, azaz a savasodásnak tulajdonítanak számos egészségügyi problémát.

Ha felborul a sav-bázis egyensúly, azt legegyszerűbb táplálkozással helyrehozni, ami alapvetően helyes, egészséges táplálkozást jelent. Zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárukat, kevés telített zsírsavat, stb... Ezek mellett számos „csodaszer” is rendelkezésre áll, meg ott a szódabikarbóna is, ugyanakkor ezek általában csak tüneti kezelést jelentenek.

Sokkal fontosabb, hogy odafigyeljünk magunkra, nemcsak a táplálkozásra, hanem az élet más területein is. Kisebb a savasodás veszélye, ha nem dohányzunk, kevesebb kávét iszunk, többet vagyunk friss levegőn, és rendszeresen sportolunk. Nem mindegy ugyanis, hogy felborult sav-bázis egyensúlyú ember milyen életkörülmények között tengeti napjait. Mennyit dolgozik, mennyire rohan, mennyire stresszes, mennyire figyel oda önmagára?

Amíg ezekkel a dolgokkal nem vagyunk tisztában, ehetünk akármennyi zöldséget, vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, csak a felszínt karcolgatjuk, tünetet próbálunk enyhíteni és azt sem mindig sikeresen.

A savasodás inkább tünet, mint ok, és mint ilyen, a hátterét érdemes vizsgálni.

Fotó:
pixabay.com

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.