Menü

A napfény íze – ismeri Ön a napteát?

Itt a nyár, használjuk ki a napfény energiáját a legtermészetesebb ital elkészítéséhez! A tűzhely, vízforraló és főleg a mikrohullámú sütő bekapcsolása helyett nyáron a napfény segítségével is készíthetünk teát.

Az úgynevezett naptea elkészítéséhez azt kell megvárnunk, hogy a napon 38 celsius fokot mutasson a hőmérő. Ne feledjük, hogy az időjárás előrejelzések, a telefonokon futó alkalmazások az árnyékban mért hőfokot mutatják, így érdemes a tűző napra is hőmérőt helyeznünk: hamar azon kapjuk magunkat, hogy bőven megfelelő a hőmérséklet ahhoz, hogy a nap főzze meg a teánkat.

A régi telepesektől származó ötletet Arizonában még ma is alkalmazzák, kölcsönözzük hát mi is ennek a kiváló nedűnek a receptjét!

  1. Gyűjtsünk össze egy csésze fűszernövényt. Lehet ez citromfű, menta, kamilla, hibiszkusz, vagy bármi más, amiből teát szoktunk főzni. Válasszuk friss és egészséges növényeket, vagy biogazdálkodásból származóakat, melyeket nem kezeltek növényvédő szerekkel.
  2. Mossuk le a fűszernövényeket hideg vízzel úgy, hogy alaposan eltávolítsuk a szennyeződéseket a levelekről és a szárról (amit egyébként szintén felhasználhatunk).
  3. Tegyünk egy üvegkancsóba négy csésze vizet, majd áztassuk bele a lemosott gyógynövényeket
  4. Miután lefedtük, tegyük ki a tűző napra, és hagyjuk ott kb. 2-4 órán keresztül! Akár az ablakpárkányra is tehetjük, ha közvetlenül éri az üveget a napfény.
  5. Akkor vegyük ki a növényeket, amikor a víz már elszíneződött, és aranyszínű, vagy zöldes árnyalatot kapott, attól függően, hogy milyen növényt áztattunk be.
  6. Hűtsük le, jeges teaként fogyasztva nagyon finom! Édesítésként méz, vagy agavé nektár javasolt.

A naptea elkészítéséhez ajánljuk a tisztított víz, vagy forrásvíz használatát.

Fogyassza egészséggel ezt az italt, amely magába gyűjti a természet kincseit! 

Fotó:
pixabay.com

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

A rostok elengedhetetlen fontossága

Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.

Lassú fogyás okai

Sajnos vannak olyan betegségek, amik természetükből adódóan gátolják a fogyást, gyakran épp a zsír raktározására ösztönzik a szervezetet.

Barackos finomságok

Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő szer a száraz és fáradt bőrre. A szépségápoláson túl azonban az egészséges életmódnak is szerves részét képezi ez a kis szőrös gömb.