Menü

Lelki felfrissülés a keszthelyi Pálmaházban

Kevesen tudják, hogy a keszthelyi Festetics-kastély csodálatos növényeket rejteget a kertjében, pontosabban a Pálmaházban. Ha szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni, távol kerülni a világ zajától, akkor érdemes ide ellátogatni. Nyugodt környezetben különleges növényekkel randevúzhatunk.

Már maga a kastélykert is sétára hívogat: a hatalmas park szép szökőkutakkal, kedves ösvényekkel tarkított. Magát a pálmaházat nem is olyan egyszerű benne meglelni, egy kissé eldugott helyen található. Épp ezért fogjuk szeretni. Nem nagy, és nem hivalkodó, de az ott található növények és virágok annál inkább. 

Belépve elfog minket az „esőerdő-hangulat”: soha nem látott növények vannak itt, vagy ismert növények, de soha nem látott méretükben. Némelyiküket szobanövényként tartjuk otthon, de bármit teszünk, sosem nő ekkorára. Burjánzik itt az élet: a növények a tetőig érnek, és kimásznak a tetőablakon. 

Ha valaki a hibiszkuszok szerelmese, akkor főleg érdemes ide elzarándokolnia, nem fogja megbánni: mindenféle színváltozatban találkozhatunk itt ezzel a virággal. Csodáljuk meg teljes pompájában, de szagolgatni nem érdemes: sajnos nincs illata. A kinézete, hullámosan táncoló szirmai, tónusai azonban kárpótolni fognak minket.

Családi kirándulások programja is lehet a Pálmaház, gyerekekkel is érdemes ide eljönni. Ugyanis néhány kis állattal is összefuthatunk növény-néző körutunk közben. Színes papagájok biztosítják a természet természetes zajait, és kiscicák bujkálnak a levelek között, valamint reszelik a körmeiket a fás szárakon. A Pálmaház kertjében pedig halakat láthatunk a kerti tavakban, amelyek közül az egyik félig akvárium is: a tó oldalát üvegfal borítja, ahová néhány lépcsőn juthatunk le.

Találkozhatunk különleges kaktuszokkal, jázminokkal, egyenesen keleti tájakról ideutaztatott növényekkel, és titkaikat nappal őrző egyedekkel, amelyek csak az éj leple alatt illatoznak, s melyeket eredeti hazájukban denevérek poroznak be. Egynémelyikből még vásárolhatunk is, ha haza szeretnénk vinni belőle a szobába, vagy a sziklakertbe. 

A korábbiakkal ellentétben azonban a frangipanikat (más nevén plumeria, hawaii rózsa) hiába keresi az idelátogató: azok már a somogyi Krisna-völgybe költöztek, ahol július-augusztusban lesz érdemes megtekinteni őket. Nyáron erről is beszámolunk. 

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.