Menü

Lelki felfrissülés a keszthelyi Pálmaházban

Kevesen tudják, hogy a keszthelyi Festetics-kastély csodálatos növényeket rejteget a kertjében, pontosabban a Pálmaházban. Ha szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni, távol kerülni a világ zajától, akkor érdemes ide ellátogatni. Nyugodt környezetben különleges növényekkel randevúzhatunk.

Már maga a kastélykert is sétára hívogat: a hatalmas park szép szökőkutakkal, kedves ösvényekkel tarkított. Magát a pálmaházat nem is olyan egyszerű benne meglelni, egy kissé eldugott helyen található. Épp ezért fogjuk szeretni. Nem nagy, és nem hivalkodó, de az ott található növények és virágok annál inkább. 

Belépve elfog minket az „esőerdő-hangulat”: soha nem látott növények vannak itt, vagy ismert növények, de soha nem látott méretükben. Némelyiküket szobanövényként tartjuk otthon, de bármit teszünk, sosem nő ekkorára. Burjánzik itt az élet: a növények a tetőig érnek, és kimásznak a tetőablakon. 

Ha valaki a hibiszkuszok szerelmese, akkor főleg érdemes ide elzarándokolnia, nem fogja megbánni: mindenféle színváltozatban találkozhatunk itt ezzel a virággal. Csodáljuk meg teljes pompájában, de szagolgatni nem érdemes: sajnos nincs illata. A kinézete, hullámosan táncoló szirmai, tónusai azonban kárpótolni fognak minket.

Családi kirándulások programja is lehet a Pálmaház, gyerekekkel is érdemes ide eljönni. Ugyanis néhány kis állattal is összefuthatunk növény-néző körutunk közben. Színes papagájok biztosítják a természet természetes zajait, és kiscicák bujkálnak a levelek között, valamint reszelik a körmeiket a fás szárakon. A Pálmaház kertjében pedig halakat láthatunk a kerti tavakban, amelyek közül az egyik félig akvárium is: a tó oldalát üvegfal borítja, ahová néhány lépcsőn juthatunk le.

Találkozhatunk különleges kaktuszokkal, jázminokkal, egyenesen keleti tájakról ideutaztatott növényekkel, és titkaikat nappal őrző egyedekkel, amelyek csak az éj leple alatt illatoznak, s melyeket eredeti hazájukban denevérek poroznak be. Egynémelyikből még vásárolhatunk is, ha haza szeretnénk vinni belőle a szobába, vagy a sziklakertbe. 

A korábbiakkal ellentétben azonban a frangipanikat (más nevén plumeria, hawaii rózsa) hiába keresi az idelátogató: azok már a somogyi Krisna-völgybe költöztek, ahol július-augusztusban lesz érdemes megtekinteni őket. Nyáron erről is beszámolunk. 

A jó főnök tulajdonságai

A főnöki titulust nem adják ingyen, és a vezetői rang sem csöppen csak úgy az ölbe. Ahhoz pedig, hogy valaki kiváló vezető legyen, elengedhetetlen a kollégáival ápolt jó kapcsolat, ami egyben a vállalat fejlődésének kulcsa is.

Felnőtt társasjátékok II. avagy ki mondta, hogy csak a gyerekek szeretnek játszani?

Ki mondta, hogy csak a gyerekek szeretnek játszani? – tettem fel a kérdést az előző, felnőtt társasjátékokkal foglalkozó cikkemben. A folytatásban be is mutatok néhányat a legnépszerűbbek közül!

Aerob-anaerob edzés, melyik mi is pontosan?

Aerob és anaerob jelentése, az edzések közötti különbség. Sokszor hallani ezeket a kifejezéseket, de kevesen tudnák megmondani, pontosan, miről is van szó. Nézzük melyik mit takar.

Társasjátékok felnőtteknek

Ki mondta, hogy a felnőttek nem szeretnek játszani? Téves elképzelés, hogy a társasjáték a gyerekeknek való. Ha szétnézünk a piacon, bizony látni, milyen jópofa felnőtt társasjátékokra lehet bukkanni és milyen széles a paletta, akármilyen alkalomra is keresgélünk felnőtteknek való társasokat. Ötletes, kreatív, szórakoztató!

Alap dolgok a szépségünkért

Sokszor a legalapvetőbb dolgok elmulasztásával ártunk a legtöbbet szépségünknek. Bőrünk, hajunk, körmünk, arcunk szépségéhez, egészségéhez elég betartani néhány egyszerű aranyszabályt.