Menü

Töltsük fel vasraktárainkat!

Leverten ébredünk és a kedvünk a nap múlásával sem lesz jobb. Állandó fáradtság gyötör bennünket, szellemileg, fizikailag is kimerültnek érezzük magunkat. A hajunk hullik, vagy töredezik, rendszeresen fáj a fejünk, vagy szédülünk. Ingerlékenyekké válunk és kedvetlenekké. Nos, ezek a tünetek legtöbb esetben vashiányra vezethetők vissza.

Egy alapos vérvizsgálattal utána járhatunk, hogy a fentebb felsorolt tünetek valóban a vashiány miatt alakultak-e ki. Ha igen, akkor ne ijedjünk meg, hiszen gyógyszeres kezelés nélkül is feltölthetjük vaskészleteinket. Tudatos és megfontolt táplálkozással könnyen segíthetünk a bajon és nemcsak az életkedvünk tér majd vissza, hanem a hajhullásnak, a fáradékonyságnak is véget vethetünk.

A vashiány legtöbbször a helytelen táplálkozás miatt alakul ki. Különösen veszélyes csecsemő, kisgyermek, serdülő korban, amikor rövid idő alatt rendkívül gyorsan nőnek, változnak a gyerekek. Ebben az időszakban fokozott vasszükséglet jellemzi a szervezetet, különben tanulási nehézségek, viselkedés zavarok, megkésett fejlődés, fáradékonyság, aluszékonyság lesz úrrá a gyermekeken. Persze jobb megelőzni a bajt, a kezdetben „mindössze” vérszegénységet” okozó vashiányt, s odafigyelni a megfelelő táplálkozásra. Nyers zöldségekből, gyümölcsökből a legkönnyebb pótolni az elvesztett vasat, de persze a főzött ételek is sokat segíthetnek a bajon.

Miután a C-vitamin nagy mértékben segíti a vas felszívódását, ezért olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk, amelyek sok ilyet tartalmaznak. Például ilyen a citrom, a narancs, a csipkebogyó, a som, de a cseresznyével, a sárgabarackkal és a málnával sem kell fukar étvággyal bánnunk.

A spenót, vagy a sóska köztudottan komoly vastartalommal bíró zöldségféle, de a fokhagyma, a káposztafélék, a sütőtök, a brokkoli, a mangold, a sárgarépa, valamint a petrezselyem is sokat segíthet rajtunk. A hüvelyesek ugyancsak jó megoldást nyújtanak.

Érdemes nassolás helyett inkább magas vastartalmú olajos magvakat (dió, mogyoró, mandula) fogyasztani, reggelire pedig ne hagyjuk ki a zabpelyhet sem.

A halféleségek közül a lazac és a hering, a tejtermékek közül pedig a kecske- és juh készítmények vastartalma kiemelkedő. A belsőségekről pedig még nem is szóltunk, a máj, a velő, vagy a tüdő, ugyancsak jó kis vaspótló étek.

Fotó:
pixabay.com

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?