Menü

Ültessünk császárfát!

Ha árnyékot adó, értékes fát szeretnénk ültetni a kertünkbe, akkor a császárfa jó választás lehet. A május hónap még tökéletesen alkalmas arra, hogy a Kínából származó, kevésbé ismert fával gazdagítsuk udvarunkat.

A császárfa több okból is közkedvelt: Kiváló légtisztító és oxigéntermelő növény, viszont jól tűri a szennyezett levegőt. Oszlopos törzse igazán impozáns látványt nyújt, levelei pedig különösen nagyok (70 cm is lehet), így kiválóan védenek majd minket a nap tűző sugaraitól. Erre nem is kell túlságosan sokat várnunk, hiszen gyorsan nő, 3 évesen már teljes értékű fa válik belőle. Sokan napernyő-szerűen metszik az ágait, ha csak a felső lombkorona által nyújtott hűvösre áhítoznak, gyökerei pedig megakadályozzák a talajeróziót.

Tavasszal és télen is megörvendeztet minket a szépségével. Virágai akkor bújnak elő, amikor a legtöbb gyümölcsfa már elvirágzott. Meghosszabbítja számunkra a tavasz szépségeit: lila színű, 5-6 cm-es, fürtökben lógó virágai lila ruhás hölggyé öltöztetik a fát. Nem is beszélve a bódító parfümjéről, amit már messziről érezni lehet. Ha szeretjük az igazi, mézédes virágillatot, akkor minduntalan fel fogjuk emelni a földről császárfánk lehullott virágait. A levelei is kicsit később bontakoznak ki a tavasz végén teljes nagyságukban, mint a többi fáé, akkor viszont a közelgő nyár ígéretét suttogják.

Ősszel és télen pedig érdemes keresgélni a csúcsos, tojás alakú 3-4 cm-es terméseit, mert kiválóan használhatjuk dekorációk összeállításához.

A császárfa felhasználása sokrétű: a bútorokon kívül épületfaként, valamint hangszerek, hajók, hordók készítéséhez is használják. Ráadásul a fűtőértéke is kiváló. Leveleit takarmányként, zöldtrágyaként is alkalmazzák.

Lánygyermeket váróknak szép ajándék lehet egy császárfa csemete, ha van hely a kertben: a kínai hagyomány szerint ugyanis császárfát ültetnek a leány születésekor, amikor pedig férjhez megy, ebből készítenek bútorokat az ifjú pár számára. 

Fotó:
wikipédia

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.