Menü

Ültessünk császárfát!

Ha árnyékot adó, értékes fát szeretnénk ültetni a kertünkbe, akkor a császárfa jó választás lehet. A május hónap még tökéletesen alkalmas arra, hogy a Kínából származó, kevésbé ismert fával gazdagítsuk udvarunkat.

A császárfa több okból is közkedvelt: Kiváló légtisztító és oxigéntermelő növény, viszont jól tűri a szennyezett levegőt. Oszlopos törzse igazán impozáns látványt nyújt, levelei pedig különösen nagyok (70 cm is lehet), így kiválóan védenek majd minket a nap tűző sugaraitól. Erre nem is kell túlságosan sokat várnunk, hiszen gyorsan nő, 3 évesen már teljes értékű fa válik belőle. Sokan napernyő-szerűen metszik az ágait, ha csak a felső lombkorona által nyújtott hűvösre áhítoznak, gyökerei pedig megakadályozzák a talajeróziót.

Tavasszal és télen is megörvendeztet minket a szépségével. Virágai akkor bújnak elő, amikor a legtöbb gyümölcsfa már elvirágzott. Meghosszabbítja számunkra a tavasz szépségeit: lila színű, 5-6 cm-es, fürtökben lógó virágai lila ruhás hölggyé öltöztetik a fát. Nem is beszélve a bódító parfümjéről, amit már messziről érezni lehet. Ha szeretjük az igazi, mézédes virágillatot, akkor minduntalan fel fogjuk emelni a földről császárfánk lehullott virágait. A levelei is kicsit később bontakoznak ki a tavasz végén teljes nagyságukban, mint a többi fáé, akkor viszont a közelgő nyár ígéretét suttogják.

Ősszel és télen pedig érdemes keresgélni a csúcsos, tojás alakú 3-4 cm-es terméseit, mert kiválóan használhatjuk dekorációk összeállításához.

A császárfa felhasználása sokrétű: a bútorokon kívül épületfaként, valamint hangszerek, hajók, hordók készítéséhez is használják. Ráadásul a fűtőértéke is kiváló. Leveleit takarmányként, zöldtrágyaként is alkalmazzák.

Lánygyermeket váróknak szép ajándék lehet egy császárfa csemete, ha van hely a kertben: a kínai hagyomány szerint ugyanis császárfát ültetnek a leány születésekor, amikor pedig férjhez megy, ebből készítenek bútorokat az ifjú pár számára. 

Fotó:
wikipédia

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.