Menü

Sikér a sikeres sütés titka

A kenyérnek, kelt tésztának kiváló állagot biztosít, ha magas sikértartalmú liszttel dolgozunk, vagy magunk adunk búzasikért a liszthez, ami ráadásul kiváló fehérjeforrás.

A sikér a gabonamagban lévő növényi fehérjékből áll. Ezek felelősek a gabonaliszt általános tulajdonságaiért: általuk lehet a tésztánk nyúlékony, szilárd, ellenálló, valamint ragadós, amelynek révén kiváló kölcsönhatásba tud lépni a többi összetevővel, azaz jól gyúrható lesz. A sikér révén a tészta szerkezete rugalmasabbá válik.  

Beszédes, hogy a búza és a búzaliszt minőségét annak sikértartalmával azonosítják. Tükrözi a hazai ételkészítési tradíciókat, hogy az egész világon a magyar lisztek minimum sikértartalma a legmagasabb.

Búzasikért a nagyobb élelmiszer áruházakban, vagy bioboltokban vásárolhatunk. Egyszerűen csak keverjük össze a liszttel: fél kilóhoz kb. 1 teáskanál sikér hozzáadása javasolt. Kenyérsütés esetén a sikérrel helyettesíthetjük a liszt egy részét is.

A diétázók és a cukorbetegek körében egyre népszerűbbé váló csökkentett szénhidráttartalmú liszteknek is a búzafehérje a fő összetevő a teljes kiőrlésű lisztek mellett. Általa csökken a szénhidrát- és nő a fehérjetartalom. Tudta például, hogy a búzasikér fehérjetartalma megegyezik a csirkemell fehérjetartalmával? Ez az oka annak, hogy a vegetáriánusok körében is nagyon népszerű. Szejtánt, azaz búzahúst készítenek belőle.

Sikér használata esetén javasolt az ételek rosttartalmának növelése, tehát, teljes kiőrlésű lisztekkel együtt fogyasszuk. Gluténérzékenyek számára viszont teljes mértékben kerülendő a glutetnin összetevő miatt! Az omlós tészták készítésének pedig éppen az alacsony sikér- és folyadéktartalom a titka.

Receptajánló:
Egészséges fehérjés kenyér (kenyérsütőgépben elkészíthető)
100 g búzasikér, 120 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 80g rozsliszt, 70g teljes kiőrlésű búzaliszt,
5 teáskanál (25g) teavaj, 120g light natúr joghurt, 180 ml víz, 1 cs. szárított élesztő.
Teljes kiőrlésű kenyér programon süssük, közepes barnítással.
Értékei: 221 kcal, 28g ch, 16g fehérje, 2g zsír

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!