Menü

A Nap virága

A kamilla az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amelyet szerte a világon igazi hungarikumként emlegetnek. A jó idő beköszöntével mi magunk is begyűjthetjük értékes, gyógyító virágját, amit aztán később számtalan módon felhasználhatunk.

A kamillát a német orvosok már a XIV. századtól kezdve univerzális gyógynövényként tartották számon, olyan hasznos szerként tekintettek rá, amely mindenféle baj ellen bevethető. Már az ókori egyiptomiak és a görögök is szívesen alkalmazták mindenféle nyavalyára. Utóbbiak főként nőgyógyászati problémák ellen használták.

Felhasználása valóban igen széleskörű. Az orvosi székfűt (hivatalos nevén így emlegetik) leggyakrabban forrázatként készítik el. Ilyenkor a kívánt adagot felforralt vízzel leöntjük és letakarva állni hagyjuk 15-20 percig. Érdemes ezután leszűrni, de ha nem teaként szeretnénk felhasználni, akkor nyugodtan hagyjuk a vízben a növénykéket.

A kamillához hozzájuthatunk patikában, vagy drogériában, de akár mi magunk is begyűjthetjük és kiszáríthatjuk. Szerencsére egyébként épp most el a begyűjtés ideje. Azokat a virágokat csippentjük le, amelyek már szépen kinyíltak és a közepük élénk sárga. A kis növényeket ezután tálcára, vagy finom textíliával bevont rácsra helyezzük és öt-hat napig, hűvös, száraz helyen száradni hagyjuk. Lehetőleg ne napfényes helyre tegyük a kamillát, inkább a padlásra, a kamrába, vagy egyszerűen valamilyen sötétebb polcra. Ha kiszáradtak a virágok, akkor pedig zárható üvegbe, edénybe tegyük. Akár egy évig is felhasználható a szárítmány.

A kamillát, amely erős gyulladás csökkentő, fertőtlenítő, nyák- és hurut oldó, hashajtó, gyomornyugtató, lemosóként, borogatásként, inhaláló szerként is használható, de fürdővízbe is beleönthetjük, de gargalizálásra is jó, vagy közvetlenül teaként.

A kamillateát különösen érdemes kúraszerűen alkalmazni, ha sok stressz ér minket, mert tisztítja az elmét, nyugtatja az idegeket.

Fotó:
pixabay.com

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.