Menü

Mit tegyen a frontérzékeny?

Akik erre érzékenyek, az elmúlt napokban is tapasztalhatták, hogy az időjárás nemcsak a szabadidős programot tudja befolyásolni, hanem a hangulatot és az egészséget is. A frontok hatással vannak ránk, még ha nem is vesszük észre.

Az időjárás változása bizony komoly hatással van az emberi szervezetre, és ez akkor is igaz, ha a „páciens” ezt nem veszi észre, nem tapasztalja. Nem mindenki érzékeny az idő változására, és bőven akadnak olyanok, akik nem kötik össze tüneteiket a meleg, vagy hideg frontokkal.

Az időjárás változása negatívan (kellemetlenül, fájdalmasan) hathat az idegrendszerre, az ízületekre és még sok minden másra is. Az érzékenyek közül sokan egyből megérzik, míg másoknál, eltolódva, később jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

Az ingerlékenység, fejfájás, fáradtság, álmatlanság, esetleges keringési zavarok hideg és meleg front esetén egyaránt gyakori problémát jelentenek. Ezek az egészségügyi gondok persze más miatt is többször jelentkezhetnek, illetve megszoktuk őket, így nem tűnik fel, hogy esetleg frontérzékenyek vagyunk.

Felmerül a kérdés, hogy mit tehet az, aki tudja: ha font jön, jönnek vele a gondok, a fájdalom, a rossz közérzet is. A rossz hír, hogy nincs egységes megoldás, ugyanakkor általánosságban itt is elmondható, hogy a jó fizikai állapot segíthet. Azaz, aki fitten, egészségesen, sokat mozogva él, könnyebben átvészeli az időjárási változásokat, hiszen szervezete szoktatva van a hőingadozáshoz. Ami a tünetek enyhítését illeti, a megfelelő mennyiségű alvás, a masszázs, és a szaunázás sokat segíthet, valamint érdemes minden olyan dolgot, tevékenységet (alkoholbevitel, dohányzás) csökkenteni, ami ronthatja immunrendszerünk erejét.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.