Menü

Megelőzés természetesen

Miután megbetegszünk, azonnal igyekszünk valamivel orvosolni a problémát. Ki-ki vérmérséklete szerint: nyakra-főre szedett gyógyszerekkel, vagy természetes úton. Van más választás is.

Mégpedig a megelőzés, amelyet nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az emberek általában már csak olyanok, hogy azonnal keresik az adott probléma megoldását. Sokszor mindegy milyen áron, csak a cél, a gyógyulás a lényeg. Ha még egy kicsit előrelátóbbak lennénk, belátnánk, hogy a leggyorsabb gyógyulás az, ha meg sem betegszünk, és bizony ezért sokat is lehet tenni.

Például különböző gyógynövények, természetes készítmények tudatos használatával, mindennapjainkba, étrendünkbe való beépítésével. A gyógynövényekben az a jó, hogy hatalmas az irodalmuk, mivel az emberiség évszázadok, vagy akár évezredek óta használja őket. Persze ez azt is jelenti, hogy olykor kicsit nehéz eligazodni világukban, de mindenképpen pozitív, hogy ezek gyógyítási/megelőzési szerek, módszerek olyan „teszten” estek át, amelyen egyetlen újkori medicina sem.

Nézzünk néhány példát!

Itt van a csipkebogyó, amelyet nagyon sokan egyáltalán nem ismernek és/vagy használnak, pedig akkora C-vitamin tartalommal rendelkezik, mint egy zacskónyi citrom. Bátran erősíthetjük vele szervezetünk ellenálló képességét, emellett kihasználhatjuk gyulladáscsökkentő és emésztésserkentő hatását is.

A fekete retek még kevésbé ismert. Ez a növény a C-vitamin mellett még egy fontos tulajdonsággal bír, a légúti megbetegedések egyik fő ellensége. Nagy előnye, hogy saláta formájában egyszerűen fogyasztható.

Szintén immunrendszerünk erősítésére szolgáló növény a kasvirág, amelynek hatóanyagát gyökere tartalmazza, és általában folyékony formában kerül piacra.

Fontos tanács, hogy a különböző gyógynövényeket csak szakember tanácsával, illetve elegendő tapasztalat mellett szabad rendszeresen alkalmazni, hiszen a betegség pontos becélzása ugyanolyan fontos, mint maga a használat.

Fotó:
pixabay.com

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?