Menü

Öt éves kortól kötelező az óvoda

Nem sokan tudnak róla, de jövőre, szeptember 1-től életbe lép egy új rendelet miszerint három éves kortól kötelező óvodába járni a gyerekeknek. Így egyelőre ez a kötelezettség csak az öt éves kicsiket érinti.

A napokban zajlik az ország valamennyi óvodájában a beiratkozás. A legtöbb helyen három éves kortól fogadják a csemetéket, de akad olyan szülő, aki a gyermekét öt éves koráig nem akarja közösségbe adni, inkább otthon neveli. Most még erre lehetősége van, azonban jövőre, szeptember 1-től már a három éveseknek is kötelező lesz óvodába járni.

A jelenlegi jogszabályok szerint az óvodai kötelezettség azokra a gyermekekre vonatkozik, akik az adott évben betöltik az ötödik életévüket, ami azt jelenti, hogy ezek a kicsik a nevelési év kezdő napjától napi négy órát kötelesek részt venni az óvodai nevelésben.

Az új rendelet szerint 2015. szeptember 1-től ötről három évre esik vissza a korhatár. Elvileg már az idén életbe lépett volna ez a rendelkezés, ám a kormány úgy döntött, egy évvel elhalasztják, hogy addig is bővíteni tudja a férőhelyeket.

Az EMMI szerint jelenleg 2294 állami és 447 egyházi, magán és egyéb óvoda működik az országban. A szabályok szerint a szülő köteles a területileg illetékes óvodába íratni a gyermekét, azonban ettől el lehet térni. Például, ha valaki egyházi intézménybe szeretné járatni a gyermekét, és ilyen óvoda nincs a közelben, akkor egyáltalán nem köteles a helyibe vinni.  Természetesen ugyanez vonatkozik a Waldorf, vagy a Montesorri, sőt a magán óvodákra is.

Néhányan azonban másként próbálják kijátszani azt, hogy ne a helyi óvodába kelljen beíratni a gyerkőcöt. Ennek érdekében lakcímet változtatnak, átjelentkeznek. Azonban az önkormányzat leellenőrizheti, főleg nagy túljelentkezés esetén, hogy valójában az adott család mióta lakik az új lakcímen és ott ténylegesen életszerűen élnek-e. Ha esetleg nagyon szigorúak az önkormányzatnál, akkor a védőnőtől is kérhetnek igazolást, s ennek elmaradása esetén meg is tagadhatják a gyermek felvételét.

Tudni kell még azt is, hogy a jelenlegi szabályok szerint gyermekünket öt éves korig hordhatjuk családi napközibe. A magán óvoda viszont egyenértékű az állami intézményekkel, vagyis köznevelési intézmény és itt 3-7 éves gyermekek nevelését, fejlesztését, felzárkóztatását, tehetséggondozását, felügyeletét végzik, épp úgy, ahogy a hagyományos óvodákban.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.