Menü

Gyorsan a bilire!

A szobatisztaság kérdése gyakorlatilag minden kisgyerekes édesanyát foglalkoztat attól kezdve, hogy a csemetéje megtanult járni. Ez azonban egy igen komoly érési folyamat, amit egyáltalán nem szabad siettetni, inkább hagyjuk, hogy a kicsi magától ébredjen rá, milyen jó is pelenka nélkül.

A pelenkáról való leszoktatás első lépése lehet, ha vásárolunk egy vidám színekben pompázó bilit. Ezután mutassuk meg a gyereknek és magyarázzuk el neki, hogy mire való. Próbáljuk meg ráültetni, de ha nem akar nyugton maradni és elülni, akkor ne erőszakoskodjunk. Hagyjuk mindig szem előtt a bilit és esténként próbálkozzunk meg vele, hogy használatba vesszük.

Mivel a csemete először még biztosan nem érti, hogy mire való, és mi az összefüggés a bili és a többi produktum között, ezért nagy szükség lesz a sokszori magyarázatra. A legjobb, ha szabadon hagyjuk, pelenka nélkül, erre kifejezetten a nyári időszak alkalmas, amikor a szabadban való játék közben szembesülhet a termékeivel.

Nagyjából két éves kor körül kezdenek el a kicsik érdeklődni a téma iránt. Előfordulhat, hogy utánunk jön a WC-re, vagy letép egy adag WC papírt és „használja”, esetleg kézbe veszi a WC kefét és megpróbálja, ő miként tud vele bánni. Azonban ez még nem jelenti azt, hogy idegrendszere érett. Egyszerűen arról van szó, hogy próbál utánozni minket és a szokásainkat. Hagyjuk, hadd tanuljon bele ebbe is, de a szobatisztaság kérdését ne erőltessük addig, amíg ő maga nem akarja.

Érdemes minél többször ráültetni a bilire, hátha valamit produkál a kicsi és ilyenkor dicsérjük meg. Ellenkező esetben nem kell szólni, egyszerűen vegyük tudomásul, hogy most nem pisilt, vagy kakilt. Ezek után előfordulhat, hogy hetekig nem történik semmi, de aztán ha türelmesek vagyunk rá fog érezni a kicsi és amikor csak jelez, vagy szól, menjünk el vele a bilire, vagy a WC-re.

Ne erőltessük semmiképp a leszoktatást, mert ez frusztrálhatja és gátlásokat építhet ki benne. Akkor se szidjuk le, ha baleset történik. Egy kicsi számára ugyanis még nagyon nehéz jelezni, majd visszatartani addig az ingert, amíg el nem jut egy toalettig, ráadásul még a ruháktól is meg kell válnia. Inkább legyen nálunk mindig egy váltás ruha és amíg bizonytalanok vagyunk a szobatisztaság kérdésében, addig hosszabb időtöltések esetén vigyünk magunkkal pelenkabugyit.

Az éjszakai szobatisztaság sokaknál elhúzódhat, négy éves kor körül válik természetessé a gyermek számára.

Fotó:
pixabay.com

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.