Menü

Itt az ideje kitisztítani a légkondit

Ahogyan egyre melegebb és melegebb a hőmérséklet, az elmúlt hónapokban hanyagolt légkondicionálók is egyre gyakrabban vannak bekapcsolva. Az első használat előtt nem árt átnézetni, kitisztítani a berendezéseket.

A különböző légkondicionáló berendezések betegségeket okozhatnak, és nem elsősorban a hideg levegő miatt. Az eszközökben baktériumok, vírusok és gombák szaporodhatnak el, amelyek a levegőben keringve bejutnak az emberi szervezetbe. Ezek a kórokozók többfajta betegséghez vezethetnek, amelyek között vannak igen súlyosak is. A légkondi szárítja a nyálkahártyát, ami a kellemetlen tünetek mellett épp az említett kórokozók megtelepedésének kedvez. Köhögés, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás fordulhat elő és a legsúlyosabb esetekben tüdő és vesegyulladást kaphatunk.

Éppen ezért a szezon beindulása előtt érdemes kezelésbe venni a légkondicionálót, a legjobb, ha szakemberrel tisztíttatjuk ki a berendezést. Azt is ajánlják, hogy a téli időszakban is kapcsoljuk be egyszer kétszer, illetve a meleg időszak végén is nézetesük meg légkondinkat.

Persze kórokozók nélkül is lebetegedhetünk a légkondicionálásától, elsősorban akkor ha nem rendeltetésszerűen használjuk azt. Ha nagyon lehűtjük az adott helységet, a hőmérséklet ingadozás rosszat tesz szervezetünknek, gyengíti immunrendszerünket. A másik dolog, amennyiben közvetlenül és tartósan kitesszük magunkat a hideg levegőnek, ízületi és izompanaszaink lehetnek.

Fotó:
sxc.hu

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!