Tányérunkba a folyékony aranyat!
- Dátum: 2014.04.04., 12:03
- egészséges olívaolaj, olajbogyó termesztése, olajfa, olívaolaj, olívaolaj hatásai, olívaolaj préselése
Sokat tehetünk egészségünkért, ha salátáinkat nem holmi adalékanyagokkal megspékelt, bolti öntetekkel, hanem ízletes olívaolajjal locsoljuk meg. Használjuk minél többször az olívaolajat, nyersen és főzéskor is, egészségünk nagyon hálás lesz érte.
Az emberiség évezredek óta ismeri, fogyasztja és termeszti az olívabogyót és az abból kipréselt olajat. Bizonyos régészeti leletek szerint már ie. 8000-ben gyűjtögették az ősemberek az olívabogyót, sőt ie. 4000-től bizonyítottan termesztették is. Nem véletlenül – Homérosz egyenesen folyékony aranynak nevezte. Már az ókorban komolyan kereskedtek vele, így az olajfa egyet jelentett a biztos megélhetéssel, ráadásul az egészséggel is. Ugyanis már az ősi időkben felismerték gyógyhatásait, s amellett, hogy rendszeresen ettek a bogyóból, s kipréselték az olaját, amivel gyógyítottak is, világításra is használták, szappant is készítettek belőle, bőrápolásra is használták, sőt bizonyos vallási rituálék elengedhetetlen kelléke is volt.
Aki járt már a görög Korfun, az bizonyosan hallotta már azt az adatot, hogy az ott élők havi 1.5 liternyi olívaolajat fogyasztanak. Az itt élő mintegy 3 millió! olajfa erre lehetőséget is biztosít, azonban a korfuiak és valójában a mediterrán országok lakóinak többsége az olívaolajnak köszönhetően jóval egészségesebbek, mint Európa más népei.
Az olívaolaj rendszeres fogyasztása ugyanis csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, erősen antioxidáns, gyulladás csökkentő, csökkenti a magas vérnyomást, kitágítja az ereket és serkenti a vérkeringést, megakadályozza a vérrögök kialakulását. Hogy a jó tulajdonságait fokozzuk még, reumásoknak is kifejezetten ajánlott, mert enyhíti a fájdalmakat, erősíti az izomsejteket, s mindenféle gyomorbántalom ellen érdemes bevetni. Napi egy evőkanál olívaolaj csökkenti a gyomorsavat, elmulasztja a gyomorrontást, megszünteti a székrekedést, a puffadást. Kiváló bőrápoló, erős hidratáló, gátolja a hajhullást, a korpásodást.
Az olívaolajban igen magas az E-, A- és D-vitamin tartalom, amelyek az előbb felsorolt jótékony hatásait erősítik.
Fontos, hogy mindig extra szűz változatot válasszunk, hiszen ez garantálja számunkra, hogy tiszta, vegyszer- és adalékanyag mentes, frissen préselt olajat vásárolunk, amelyben mindenféle értékes hatóanyag megtalálható.
Fotó:
pixabay.com
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.