Menü

Tányérunkba a folyékony aranyat!

Sokat tehetünk egészségünkért, ha salátáinkat nem holmi adalékanyagokkal megspékelt, bolti öntetekkel, hanem ízletes olívaolajjal locsoljuk meg. Használjuk minél többször az olívaolajat, nyersen és főzéskor is, egészségünk nagyon hálás lesz érte.

Az emberiség évezredek óta ismeri, fogyasztja és termeszti az olívabogyót és az abból kipréselt olajat. Bizonyos régészeti leletek szerint már ie. 8000-ben gyűjtögették az ősemberek az olívabogyót, sőt ie. 4000-től bizonyítottan termesztették is. Nem véletlenül – Homérosz egyenesen folyékony aranynak nevezte. Már az ókorban komolyan kereskedtek vele, így az olajfa egyet jelentett a biztos megélhetéssel, ráadásul az egészséggel is. Ugyanis már az ősi időkben felismerték gyógyhatásait, s amellett, hogy rendszeresen ettek a bogyóból, s kipréselték az olaját, amivel gyógyítottak is, világításra is használták, szappant is készítettek belőle, bőrápolásra is használták, sőt bizonyos vallási rituálék elengedhetetlen kelléke is volt.

Aki járt már a görög Korfun, az bizonyosan hallotta már azt az adatot, hogy az ott élők havi 1.5 liternyi olívaolajat fogyasztanak. Az itt élő mintegy 3 millió! olajfa erre lehetőséget is biztosít, azonban a korfuiak és valójában a mediterrán országok lakóinak többsége az olívaolajnak köszönhetően jóval egészségesebbek, mint Európa más népei.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása ugyanis csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, erősen antioxidáns, gyulladás csökkentő, csökkenti a magas vérnyomást, kitágítja az ereket és serkenti a vérkeringést, megakadályozza a vérrögök kialakulását. Hogy a jó tulajdonságait fokozzuk még, reumásoknak is kifejezetten ajánlott, mert enyhíti a fájdalmakat, erősíti az izomsejteket, s mindenféle gyomorbántalom ellen érdemes bevetni. Napi egy evőkanál olívaolaj csökkenti a gyomorsavat, elmulasztja a gyomorrontást, megszünteti a székrekedést, a puffadást. Kiváló bőrápoló, erős hidratáló, gátolja a hajhullást, a korpásodást.

Az olívaolajban igen magas az E-, A- és D-vitamin tartalom, amelyek az előbb felsorolt jótékony hatásait erősítik.

Fontos, hogy mindig extra szűz változatot válasszunk, hiszen ez garantálja számunkra, hogy tiszta, vegyszer- és adalékanyag mentes, frissen préselt olajat vásárolunk, amelyben mindenféle értékes hatóanyag megtalálható.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!