Menü

Tányérunkba a folyékony aranyat!

Sokat tehetünk egészségünkért, ha salátáinkat nem holmi adalékanyagokkal megspékelt, bolti öntetekkel, hanem ízletes olívaolajjal locsoljuk meg. Használjuk minél többször az olívaolajat, nyersen és főzéskor is, egészségünk nagyon hálás lesz érte.

Az emberiség évezredek óta ismeri, fogyasztja és termeszti az olívabogyót és az abból kipréselt olajat. Bizonyos régészeti leletek szerint már ie. 8000-ben gyűjtögették az ősemberek az olívabogyót, sőt ie. 4000-től bizonyítottan termesztették is. Nem véletlenül – Homérosz egyenesen folyékony aranynak nevezte. Már az ókorban komolyan kereskedtek vele, így az olajfa egyet jelentett a biztos megélhetéssel, ráadásul az egészséggel is. Ugyanis már az ősi időkben felismerték gyógyhatásait, s amellett, hogy rendszeresen ettek a bogyóból, s kipréselték az olaját, amivel gyógyítottak is, világításra is használták, szappant is készítettek belőle, bőrápolásra is használták, sőt bizonyos vallási rituálék elengedhetetlen kelléke is volt.

Aki járt már a görög Korfun, az bizonyosan hallotta már azt az adatot, hogy az ott élők havi 1.5 liternyi olívaolajat fogyasztanak. Az itt élő mintegy 3 millió! olajfa erre lehetőséget is biztosít, azonban a korfuiak és valójában a mediterrán országok lakóinak többsége az olívaolajnak köszönhetően jóval egészségesebbek, mint Európa más népei.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása ugyanis csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, erősen antioxidáns, gyulladás csökkentő, csökkenti a magas vérnyomást, kitágítja az ereket és serkenti a vérkeringést, megakadályozza a vérrögök kialakulását. Hogy a jó tulajdonságait fokozzuk még, reumásoknak is kifejezetten ajánlott, mert enyhíti a fájdalmakat, erősíti az izomsejteket, s mindenféle gyomorbántalom ellen érdemes bevetni. Napi egy evőkanál olívaolaj csökkenti a gyomorsavat, elmulasztja a gyomorrontást, megszünteti a székrekedést, a puffadást. Kiváló bőrápoló, erős hidratáló, gátolja a hajhullást, a korpásodást.

Az olívaolajban igen magas az E-, A- és D-vitamin tartalom, amelyek az előbb felsorolt jótékony hatásait erősítik.

Fontos, hogy mindig extra szűz változatot válasszunk, hiszen ez garantálja számunkra, hogy tiszta, vegyszer- és adalékanyag mentes, frissen préselt olajat vásárolunk, amelyben mindenféle értékes hatóanyag megtalálható.

Fotó:
pixabay.com

Gabonapelyhes finomságok

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?

Sokak kedvenc gyümölcse, a banán

A banánt rengetegen szeretik, édes íze, puha állaga és könnyed szállíthatósága miatt. Ezen felül az egészségünkre is számos pozitív hatással bír, sportolók is előszeretettel fogyasztják és rengeteg recept alapja is.

Teával az egészségért

Akár egy megfázásról, influenzáról vagy hétköznapi stresszről van szó, a tea mindig jó alternatív megoldás. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, a tea fajtáját sem hagyjuk figyelmen kívül, hiszen mind valami másra van jó hatással.

Sajtok szerte a világból

A népszerű cheddar, trappista és mozzarella sajtokon kívül még nem is igazán próbáltál ki más sajtot? Akkor itt az ideje, mert nagyon sok isteni sajtfajta van még a világon, kár lenne őket kihagyni…