Menü

Mi okozza a kellemetlen hasi panaszokat?

A hasi diszkomfort tünetei nagyon kellemetlen panaszokat tudnak okozni, a gyomorégés és a puffadás leginkább a túlsúlyos illetve hasra hízó embereket érinti, de a rendszertelen életmód is jelentős rizikó tényezőnek számít.

A hasi panaszok tünetei tehát gyakran hozhatóak összefüggésbe a túlsúllyal, ennek anatómiai és emésztésbeli, tehát funkcionális okai is lehetnek. Túlsúly esetén, de várandóság ideje alatt is megnő a hasüregi nyomás, melynek hatására a gyomorszáj záróizomzata könnyebben kinyílik a nyelőcső felé. A visszafolyó gyomortartalom savas (a gyomorsav miatt), mely gyulladást okozhat a nyelőcső alsó részen, ez égő érzéssel és fájdalommal is jár.

Ugyancsak haspuffadást és hasi görcsöket okozhat, ha keveset mozgunk, és ülő munkát végzünk. Az ülő, inaktív életmód hatására ugyanis a bélmozgás is lelassul, ami fokozza a teltségérzetet, és a hasi diszkomfort egyéb tüneteit (például: puffadás, émelygés, hasfájás).

A rendszertelen étkezés is gyakori kiváltó oka a különböző gyomorbetegségeknek. A következetlen fogyókúrák, a koplalás és falási rohamok váltakozása megterheli az emésztőnedveket termelő szerveinket. A nagy mennyiségben fogyasztott, nehezen emészthető táplálék tulajdonképpen emésztőenzim hiányt hoz létre, ami nemcsak hasnyálmirigyünkre van rossz hatással, hanem igen kellemetlen tünetekkel is járhat (például: émelygés, bélgázok fokozott termelődése, hasfájás). Az úgy nevezett relatív emésztőnedv hiányt egyébként természetes emésztőenzimeket tartalmazó gyógyszerrel lehet pótolni, de elsősorban megelőzéssel érdemes elkerülnünk a kellemtelen gyomorbántalmakat.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.