Menü

Hihetetlen mennyiségű szemetet termelünk! 2. - Tudatos vásárlás és környezetvédelem

A tudatos vásárlás nemcsak anyagi okokból fontos, hanem jelentős színtere lehet a környezetvédelemnek is. A vásárlási szokások ugyanis nagymértékben meghatározzák a hulladéktermelést, vagyis a környezetterhelés mértékét is.

Folytatva előző cikkünk témáját, ezúttal konkrétan a tudatos vásárlás és a környezetvédelem összefüggéseire nézünk példákat. Lássuk milyen környezettudatos szempontokat érdemes érvényesíteni vásárlási szokásaink között!

Fontos szempont lehet, ha eleve az őstermelőket részesítjük előnyben, és a bevásárló központok termékei helyett a piacokon szerezzük be élelmiszereinket. Ha így teszünk, akkor érdemes például üres, használt tojástartókkal, befőttes üvegekkel, és flakonokkal felszerelkezve neki indulnunk a vásárlásnak. Így lehetővé válik, hogy a megvásárolt élelmiszerekhez ne használjunk fel minden alkalommal újabb „csomagolást”, ez jelentősen csökkenti az általunk termelt szemétmennyiséget. Régen egyébként divatos volt a kosár (fonott kosarak bevásárláshoz) használata, mely mára visszaszorult, pedig a nejlon zacskók használatának elterjedése rendkívül nagy környezetterhelést jelent.

A tisztítószereknek nemcsak a hatóanyagaik környezetszennyezőek, hanem csomagolásuk is, ezért ha olyan környezetbarát tisztítószereket használunk, melyek nemcsak természetes alapanyagúak (például mosó szóda, ecet), hanem még csomagolásuk visszaváltható is, akkor különösen sokat tehetünk környezetünk megóvása érdekében.

Hasznos ökotipp lehet, a „Tudatos Vásárló Kedvezmény” kártya használata is. A kártya lényege, hogy miközben kedvezményekhez juthatunk, egyben támogatjuk a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkáját is. A rendszer révén olyan helyeken költjük a pénzünket, ahol például környezetbarát tisztítószerekkel takarítanak, vagy például gondoskodnak arról, hogy a keletkezett hulladék illetve felhasznált energiamennyiség csökkenjen, vagy például ahol kis ökolábnyomú kereskedelemből származó termékeket forgalmaznak.

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.