Menü

Nincs gyógymód a náthára

Az influenzajárvány időszaka talán már elmúlt, de a nátha még komolyan szedi áldozatait. Kis túlzással minden második ember fújja az orrát, tüsszög, fej- és torokfájással, köhögéssel küzd.

A nátha vagy más összefoglaló nevén megfázás, meghűlés vírusos fertőzés (rengetegféle vírus okozhatja), amely a felső légutakat támadja, az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját. Nincs rá gyógymód, a tüneteket, amelyek voltaképpen immunrendszerünk válaszreakciói a fertőzésre, viszont lehet kezelni, enyhíteni.

A tünetek az esetek többségében nem tartanak tovább mint egy hét, vagy tíz nap. A gyermekek gyakrabban esnek áldozatul a náthának, és náluk gyakori, hogy a betegség lázzal is jár.

A kutatások szerint a betegség nem feltétlenül van összefüggésben azzal, hogy mennyire hideg az időjárás, az azonban biztos, hogy az alacsonyabb páratartalom kedvez a vírus terjedésének. Ahogyan az is, hogy az emberek télen több időt töltenek zárt térben.

A nátha megelőzésében legfontosabb a gyakori kézmosás, a fertőtlenítés, akár arcmaszk használata, azaz annak megakadályozása, hogy a kórokozó bejusson a szervezetükbe. Azt tartják, hogy megelőzés szempontjából a C-vitamin nem hatásos, viszont a tünetek kezelésében, a tünetek hosszának lerövidítésében igen.

Gyógymód, mint említettük, nincs, azaz jelenleg nem ismer olyan szer, amely bizonyítottan lerövidíti a fertőzés lefolyását. A tünetek enyhítésére, megszüntetésére a megnövelt folyadékbevitelt, a pihenést, és a sós vizes gargalizálást, kamillás inhalálását ajánlják a leginkább. Ha szükség van rájuk, fájdalom, és lázcsillapítókat is bevethetünk.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.