Menü

Nincs gyógymód a náthára

Az influenzajárvány időszaka talán már elmúlt, de a nátha még komolyan szedi áldozatait. Kis túlzással minden második ember fújja az orrát, tüsszög, fej- és torokfájással, köhögéssel küzd.

A nátha vagy más összefoglaló nevén megfázás, meghűlés vírusos fertőzés (rengetegféle vírus okozhatja), amely a felső légutakat támadja, az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját. Nincs rá gyógymód, a tüneteket, amelyek voltaképpen immunrendszerünk válaszreakciói a fertőzésre, viszont lehet kezelni, enyhíteni.

A tünetek az esetek többségében nem tartanak tovább mint egy hét, vagy tíz nap. A gyermekek gyakrabban esnek áldozatul a náthának, és náluk gyakori, hogy a betegség lázzal is jár.

A kutatások szerint a betegség nem feltétlenül van összefüggésben azzal, hogy mennyire hideg az időjárás, az azonban biztos, hogy az alacsonyabb páratartalom kedvez a vírus terjedésének. Ahogyan az is, hogy az emberek télen több időt töltenek zárt térben.

A nátha megelőzésében legfontosabb a gyakori kézmosás, a fertőtlenítés, akár arcmaszk használata, azaz annak megakadályozása, hogy a kórokozó bejusson a szervezetükbe. Azt tartják, hogy megelőzés szempontjából a C-vitamin nem hatásos, viszont a tünetek kezelésében, a tünetek hosszának lerövidítésében igen.

Gyógymód, mint említettük, nincs, azaz jelenleg nem ismer olyan szer, amely bizonyítottan lerövidíti a fertőzés lefolyását. A tünetek enyhítésére, megszüntetésére a megnövelt folyadékbevitelt, a pihenést, és a sós vizes gargalizálást, kamillás inhalálását ajánlják a leginkább. Ha szükség van rájuk, fájdalom, és lázcsillapítókat is bevethetünk.

Fotó:
pixabay.com

Lúgosítás – valójában mit is jelent?

Sokszor hallhatunk a lúgosításról, mint az egészséges életmód egyik eleméről, sőt mi több, gyógymódként is emlegetik. Azonban a természettudósok csak tudományos blöffként tartják számon, nem véletlenül. Nézzük meg miről is szól a lúgosítás.

Házi praktikák szédülés ellen

Ki ne érezte volna már úgy magát, mintha ringlispílen ülne, vagy épp liftezne vele a világ? Hogy a szédülés kinél milyen tünetekkel vagy érzettel jár, és mi okozhatja, arra a válasz szinte mindenkinél más és más. Nem véletlen hát, ha a kezelési lehetőségek is eltérőek.

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?