Menü

Felébredhetünk műtét közben?

Gyakori kórházi filmklisé, hogy a páciens felébred a műtőasztalon a beavatkozás közben. Minden fájdalmat érez, de nem tud mozogni.

Műtét közben történő felébredés a valóságban is előfordulhat, ám ezek a film jelenetek mégis távol állnak az igazságtól.

Szaknyelven intraoperatív ébrenlétnek nevezik azt a jelenséget, amikor a beteg műtét közben magához tér. Többnyire néhány másodpercig tartó éberebb állapotról van szó ilyenkor, az azonban, hogy a páciens valóban felébred és fájdalmat is érez, rendkívül ritka helyzet. Utóbbi eset egyébként már orvosi műhibának minősül.

Az aneszteziológus altatóból, fájdalomcsillapítóból és izomlazítóból álló gyógyszerkoktél segítségével kapcsolja ki a tudatot és a fájdalomérzetet. Komoly szakértelmet igényel az arányok megítélése, és az életjelek alapján történő azonnali beavatkozás életveszély esetén. Ráadásul a betegek érzékenysége és reagálása az altatószerekre nagyon különböző lehet, befolyásolja a testsúly, az életkor, az egészségi állapot és az is, hogy a páciens milyen gyógyszereket szed rendszeresen.

Egyébként egyre inkább előtérbe kerülnek az alternatív technikák használata is, például a szuggesztív terápia alkalmazásával hatékonyabbá tehető az altatás. (Bizonyítottan kevesebb gyógyszerre van szükség, ha páciens nyugodtabb. )

Amerikai felmérések szerint a betegek 3-5 százaléka tud felidézni műtét után a műtét során megtörtént momentumokat, ám ez még nem jelenti azt, hogy teljesen éberen, fájdalomérzettel élték volna át a műtétet. Ráadásul a szakemberek szerint ezek az emlékképek inkább álomszerűek, és nem feltételeznek éber állapotot.

Fotó:
pixabay.com

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.