Menü

Nem könnyű józannak maradni az egészségiparban

A rossz szóval megfogalmazott, úgynevezett egészségiparnak nyilvánvalóan számos tévútja van. A gond ott kezdődik, hogy mi „imádjuk” ezeket, fogékonyak vagyunk a különleges és újszerűnek tűnő elméletekre.

A gyógyhatású, diétás, fogyasztó, életminőség javító, szépítő, formába hozó, erősítő, élethosszabbító szerek és módszerek világát éljük. Szinte nap, mint feltűnik valamilyen újdonság, amely akár egészen a világhírnévig is elmehet. Azzal együtt, hogy a tudomány képviselői a legtöbbet percek alatt, egyszerű és logikus magyarázattal söprik le az asztaltól, az emberekben a legtöbb esetben még mindig nagyobb az összeesküvés elméletek turbósította misztikumigény, mint a józanság. Persze józan legyen a talpán az, aki ki tud igazodni ebben az egészségügyi, táplálkozástudományi, zöld reform-forradalomban!

Vegyük például a közkedvelt zsírégetőket, amelyekre egy egész iparág épült rá az elmúlt években. Nem véletlenül, hiszen a dolog kikezdhetetlen ideológiával van megtámogatva: a kövérség csúnya és egészségtelen. A különböző gyógyszerek, kapszulák porok, krémek, turmixok akár gyanúsak is lehetnek, de hát annyira pofonegyszerű a használatuk, a megoldás sem lehet bonyolult. Ez azonban általában csupán illúzió, mert az esetek többségében, ha van is kedvező hatás, az rendkívül minimális, és hosszútávon egyáltalán nem jelent nagyobb egészséget.

A természetes szerek, növények, fűszerek más kategóriába tartoznak, bizonyítottan dolgoznak szervezetünkben, ami viszont nem feltétlenül mondható el a belőlük összeállított diéták esetében. Lehet, hogy túl egyszerű, de aki biztos úton akar járni, annak marad a sportolás, egészséges táplálkozás, csökkentett kalóriabevitel kombináció.

A zsírégetés persze csak egy téma a reformelméletek célpontjai közül, viszont jól példázza, hogy érdemes fenntartásokkal kezelni a dolgokat, több oldalról megvizsgálni, alaposabban utánajárni a különböző állításoknak.

Fotó:
pixabay.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.