Menü

Örökölhetőek e az iskolai félelmek?

Amikor egy iskolás zaklatott, visszahúzódó, dekoncentrált és befelé forduló, akkor bizony a szorongás klasszikus tüneteit mutatja, és mindez persze iskolai teljesítményére is hatással van.

Sok oka lehet a szorongásnak, iskolakezdéskor vagy új iskolába kerüléskor szinte természetes, de van, akinek egész iskolai pályafutását meghatározza ez a kedélyállapot, viszonyulás.

A szorongás és a depresszió legjobb előjele, ha a szülők is szenvednek vagy szenvedtek hasonló tünetektől. De nemcsak a személyiség depresszív hajlamáról lehet szó, hanem arról a jelenségről is, amikor a szülők negatív iskolai tapasztalatai, szorongásos élményei tudattalanul a gyerekek iskolai pályafutását is meghatározzák.  Vagyis a szülők egykori iskolai tapasztalatai „átörökítődhetnek”, és hatással lehetnek arra, hogy hogyan viszonyulnak a gyerekek az iskolához.

Persze ez a hatásrendszer nem feltétlenül egyoldalú. Egyrészről ugyan szülők iskolához való viszonya hatással van arra, hogy a gyerekek, hogyan élik meg az iskolai kihívásokat, de másrészről a gyerekek iskolai élményei, sikerei is formálhatják a család iskolával kapcsolatos nézeteit.

Mára már számos kutatás bizonyítja, hogy a szülők iskolai végzettsége befolyásolja a gyerekek iskolai pályafutását, de emellett vagy ezzel együtt a szülők korábbi iskolai tapasztalatai, élményei, félelmei is nagyon meghatározóak lehetnek. 

Fotó:
pixabay.com

Az igazi anya

Egymillió féleképpen lehetsz jó anya. Minden gyerek más és minden anyuka egyedi, eltérő képességekkel, különböző erényekkel és hibákkal. Egész más nehézségekkel kell megküzdened neked, mint nekem, a szomszéd néninek, vagy az unokatesódnak, aki épp most szülte meg első gyermekét - így természetesen nem létezik egyetlen határozott lista arról, hogy miket KELL tenned azért, hogy jó anya légy.

Mekkora stressz vajon a szülőknek a „tanárlét”?

Szerintem egy átlagos szülőnek soha eszébe nem jutott soha, hogy egyszer majd tanár lesz. Karantén idején mégis az lett, és olyan tudásokat kellett elővennie, amit rég eltemetett magában. De ez vajon növelni fogja a szülő részéről a toleranciát a tanár felé, ami ugye manapság kiveszőben van? Ezt kutatják szakemberek is.

Vidd ki őket a szabadba!

Nem azt mondom, hogy végleg el kell venni a kütyüfüggő gyerekeinktől a tabletet, telefont, de naponta egy órára, másfélre igenis ki kell hozni őket a virtuális rabságból, a karantén okozta világháló-börtönből

Erkölcsi nevelés: kinek a feladata?

A kisgyermekes családok számos kérdéssel találják szemben magukat nap mint nap. Ahogyan az intézményes nevelés megjelenik az életükben, és a szülők óvodába adják a gyermekeket, egyfajta felelősség-megosztás történik az intézmény és a család között. De vannak feladatok, amelyek egyértelműen inkább egyik vagy inkább másik helyen tudnak megvalósulni.

Jótékony könnyek?

Hogy milyen haszna van a könnyeknek, és milyen szempontból lehetnek ártalmasak, mindig is mítoszok övezték. Egyesek varázserejűnek gondolták, mások éppen pusztítónak, és a kettőben az a közös, hogy mindig valamilyen kulturális és viselkedésbeli norma irányította a megítélést. De valójában mire jók a könnyek?