Menü

Jön a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a számítógépek képesek a tanulásra, ami iszonyatos távlatokat adhat fejlődésüknek és szerepüknek. Nem mellesleg, a mi világunkat is alaposan átformálhatják.

Ami eddig fura sci-fik témája volt, lassan valósággá válik. A világ számos pontján, sok száz millió dollár beruházással, sokszor egymással versengve kutatják a mesterséges intelligenciát. A fejlesztések olyan szinten vannak, hogy már léteznek tanulni képes, működő szoftverek. Ezeket összekötik egy hatalmas adatbázissal, amelyből – önállóan - tudást, ismereteket merítenek.

Az átlagember fejében persze ilyenkor máris a mozikban látott, emberekre támadó robotok és számítógépek rémképe rejlik fel. Az biztos, hogy a mesterséges intelligencia birtoklása komoly hatalmat ad a tulajdonos kezébe, és valószínűleg eljön az az idő is, amikor ezek a fejlesztések az emberré/emberivé válás határát kezdik súrolni. Úgy tűnik, az irány megváltoztathatatlan, ezért az előttünk álló, egyre gyorsabban csökkenő időben alaposan fel kell majd rá készülnie az emberiségnek.

Ezek a programok már most képesek kommunikálni az emberrel, kérdésekre válaszolnak előzetes tanulás nélkül, valamint képeket, tárgyakat ismernek fel úgy, hogy korábban semmilyen ismeretet nem kaptak az adott témában.

Nyilvánvaló, hogy a mesterséges intelligenciát az élet számos területén lehet hatékonyan alkalmazni, a gazdaság, az orvostudomány, a pénzvilág bátran támaszkodhat rá. Ugyanakkor könnyű belátni, hogy katonai fejlesztése, alkalmazása kézenfekvő, és emellett komoly veszélyeket magában hordozó dolog.

A Deep Blue már 1997-ben legyőzte a sakkvilágbajnokot, és azóta a technológia komoly fejlődésen esett át, a folyamat vége, valamint eredménye emberi és mesterségesen létrehozott „ésszel” egyaránt nehezen megjósolható.

Fotó:
pixabay.com

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Függőség tünetei

A szenvedélybetegségből fel lehet épülni. A kezelés célja több mint az ivás vagy a drogozás beszüntetése. A cél a kiegyensúlyozott és termékeny élet biztosítása.

Mit nyújt még egy edzés a sporton kívül?

Azt jól tudjuk, hogy formában tart, meg segít lefogyni, segít elkerülni a betegségeket, jót tesz nekünk mentálisan és elégedettséggel tölt el, de vajon konkretizálva mi minden ad nekünk a sport?

Boltkór – napjaink legnagyobb függősége?

Felárazás utáni leárazás, kettő fizet hármat vihet, kamu vásárlási kedvezmények. „Black Friday”: átverés, vagy kihagyhatatlan akciók?