Menü

A férfiak, és az ő önbecsülésük

Ismert mondás, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. De fordított esetben ez nem feltétlenül működik.

Ahogy a tapasztalatok is mutatják, a nők alkalmasabbak arra, hogy a háttérből biztosítsanak egy támogató bázist párjuk számára. A nők önbecsülését nem befolyásolják párjuk sikerei vagy kudarcai, ezzel szemben a férfiak esetében a másik fél sikere komoly önbecsülési krízist is okozhat - bizonyítják különböző pszichológiai kutatások.

A férfiak nem bírják, ha párjuk sikeresebb, ráadásul nemcsak akkor, amikor az élet azonos területén kerülnek megmérettetésre. A férfiak többsége - ahogyan egy amerikai kutatás is kimutatta - partnerének minden sikerét saját önbecsülésére nézve kudarcként éli meg, attól függetlenül, hogy riválisak-e, vagy sem azon a területen.

Arra is gyakran láthatunk példát, amikor a férfi ilyen irányú féltékenysége, önértékelési krízise a párkapcsolatot is ellehetetleníti. Egy sikeres, önálló nő persze első pillantása nagyon vonzónak tűnhet, de csak kevés férfi tudja elviselni hosszú távon ezt a helyzetet. A féltékenység mellett ugyanis komoly önértékelési problémát jelent számukra párjuk sikere, amit csak kevesen tudnak kezelni.

Egy ismert kísérletben egy család tekézni megy. A férfi profinak tartja magát fő hobbijában, ám az előzetesen „meghekkelt” bábuk mégis az asszony gurításai után dőlnek le sorban. A férfi először nevet, aztán nem tudja hova tenni a dolgot, majd a sokadik eset után ingerülté, idegessé válik. A kísérlet jól mutatja a fentebb említettek igazságtartalmat.

Fotó:
pixabay.com

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.

A férfiak érzelmi kifejezőeszközei

Nem szívesen beszélnek róla, nem ismerik be, de a felmérések azt igazolják, hogy a férfiak több mint egyharmada időről időre magányosnak érzi magát. Többségük elvált, özvegy, agglegény vagy egyszerűen az elköteleződéstől tartó férfi, aki nehezen nyit a párkapcsolat vagy új barátok felé, ha régen él magányos farkasként.

Dolgok, amiket nehezen vallanak be a férfiak

Számtalan közhellyel tömik a kisfiúk fejét a felnőttek (a fiúk nem sírnak, nem lehetnek gyengék, mindig bátornak kell lenni, ne mutassák ki érzéseiket stb.) Nem csoda hát, ha az erősebb nem képviselői felnőttként sem mindig merik/tudják kimutatni érzéseiket és kimondani azt, amit valójában gondolnak.

A szeretethiány következményei

A gyerekkorban szerzett szeretethiánnyal mindannyian mást kezdünk. Van, aki folyamatosan tovább keresi, és addig meg nem áll, míg meg nem találja.

A párkapcsolat típusai

Mindenki tudja: a férfi és a nő különböznek egymástól. A férfi mindent meg akar ismerni, az egészre koncentrál, hódításra, birtoklásra vágyik. A nő az, aki apró részletekből összerakja az egészet, aki összetartja vagy helyreállítja a család egységét, óvja azt, amit közösen létrehoztak.