Menü

A férfiak, és az ő önbecsülésük

Ismert mondás, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. De fordított esetben ez nem feltétlenül működik.

Ahogy a tapasztalatok is mutatják, a nők alkalmasabbak arra, hogy a háttérből biztosítsanak egy támogató bázist párjuk számára. A nők önbecsülését nem befolyásolják párjuk sikerei vagy kudarcai, ezzel szemben a férfiak esetében a másik fél sikere komoly önbecsülési krízist is okozhat - bizonyítják különböző pszichológiai kutatások.

A férfiak nem bírják, ha párjuk sikeresebb, ráadásul nemcsak akkor, amikor az élet azonos területén kerülnek megmérettetésre. A férfiak többsége - ahogyan egy amerikai kutatás is kimutatta - partnerének minden sikerét saját önbecsülésére nézve kudarcként éli meg, attól függetlenül, hogy riválisak-e, vagy sem azon a területen.

Arra is gyakran láthatunk példát, amikor a férfi ilyen irányú féltékenysége, önértékelési krízise a párkapcsolatot is ellehetetleníti. Egy sikeres, önálló nő persze első pillantása nagyon vonzónak tűnhet, de csak kevés férfi tudja elviselni hosszú távon ezt a helyzetet. A féltékenység mellett ugyanis komoly önértékelési problémát jelent számukra párjuk sikere, amit csak kevesen tudnak kezelni.

Egy ismert kísérletben egy család tekézni megy. A férfi profinak tartja magát fő hobbijában, ám az előzetesen „meghekkelt” bábuk mégis az asszony gurításai után dőlnek le sorban. A férfi először nevet, aztán nem tudja hova tenni a dolgot, majd a sokadik eset után ingerülté, idegessé válik. A kísérlet jól mutatja a fentebb említettek igazságtartalmat.

Fotó:
pixabay.com

A féltékenység kezelése

A féltékenység talán az egyik legkínzóbb lelkiállapot. A pszichológusoknak gyakran van gondjuk vele - szerencsére tudják a megoldást is.

A párkapcsolatok legfontosabb alappillére

Minden ember más és más, így aztán minden kapcsolat is más és más. Mégis, vannak olyan alapvető dolgok, amelyeknek jelen kell lennie ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott kötelékben éljünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttem azt az öt, leginkább mérvadó hozzávalót, ami a hosszútávú, harmonikus szerelem receptjéhez elengedhetetlen.

Maradni vagy továbblépni?

Egy párkapcsolatban a válás sohasem könnyű. Ráadásul a neheze még csak ezután jön. A két fél egyedül marad a rengeteg emlékkel a párkapcsolatból, ezzel pedig meg kell tudni birkózni. Utána vannak, akik kapcsolatban maradnak egymással, vagy azért, mert korrektül váltak el, vagy pedig összeköti őket valami, mint például egy gyermek. Mások igyekeznek teljesen függetlenedni az előző párkapcsolatoktól. Miért történik mindez, milyen indokok motiválják az embereket a háttérben?

Mi okozhatja a szemrángást?

A szemrángás, azaz tic, viszonylag gyakori tünet, főleg gyermekkorban. A tic alatt szemhunyorítást, arcrángást, szemöldökemelést értünk.

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.