Menü

Online hipochondria

Az egészségről való gondolkodásunkat is jelentősen formálta, megváltoztatta az internet elterjedése. Az internethasználat mindennapjaink része, elgondolkodtató kérdés, hogy vajon újabb szorongási formákat hozott életünkbe, vagy csak egy újabb csatornát jelent szorongásaink felszínre kerülésére, megnyilvánulására.

Az online hipochondriaként leírt jelenség, amit egyébként a szakemberek cyberchondriának neveznek, arra a kóros megnyilvánulásra utal, amikor valaki megrögzött módon az internet segítségével diagnosztizál magán különböző betegségeket. Egyébként manapság már az orvosok is panaszkodnak ezzel kapcsolatban, nagyon károsnak ítélik meg, hogy a páciensek mindenféle szakmai tudás nélkül gyakran kész szakvéleménnyel érkeznek a rendelőbe, és felülbírálják a szakemberek diagnózisát. Persze az internet segítségével hozzáférhető információk lehetőséget is jelentenek, pozitív hatással is bírnak. Az említett kóros jelenség viszont azért is negatív hatású, mert ezek az öndiagnózisok általában túlzóak és a tünetek mögött a legsúlyosabb betegséget azonosítják a lehetségesek közül, ami tovább fokozza a bennük lévő szorongást.

Különböző kutatások olyan összefüggéseket is vizsgáltak, amely meglévő szorongás és az interneten történő információkeresésre vonatkoztak.  Feltérképezték, hogy hogyan hat a szorongás mértékére az internetes orvosi információk böngészése. Azt találták, hogy aki amúgy is nehezen viseli a bizonytalanságot, annál az internethasználat ilyen módja csak fokozza a stresszhatást. És ahelyett, hogy az információszerzés csökkentené ezt a frusztráció, csak további szorongások (például kezelés költségei, egyéb lehetséges károk) megjelenését idézi elő. 

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?