Mihez, mit igyunk karácsonykor
- Dátum: 2013.12.13., 13:55
- ale, bor, fehér, lager, pálinka, pezsgő, sör, száraz, telt, ünnepi menü, vörös
Közelednek a karácsonyi ünnepek, és a következő napokban nemcsak különleges ételekkel, hanem rengeteg féle itallal is tele lesznek az asztalok. Már csak össze kell párosítanunk őket.
A túlevésből, a hétköznapok átlagát bőven meghaladó étel-, és (alkoholos) italfogyasztásból eredő év végi „gyomorsokkot” nagyban csökkenthetjük, ha odafigyelünk arra, hogy melyik ételhez, mit iszunk.
Elsőnek itt van a bor, mint a karácsonyi gasztronómia italválasztékának egyik elengedhetetlen szereplője. Kezdjük a végén! A desszerthez, süteményekhez nyilvánvalóan édes bor dukál, de nem mindegy, hogy melyikhez, milyen. A gyümölcsös, túrós édességekhez általában fehérbort (akár fél édeset), a kakaós, csokoládés, töményebb, édesebb sütifélékhez pedig vörösbort ajánlanak.
A könnyebb ételekhez, levesekhez, tésztákhoz, salátákhoz, hidegtálakhoz könnyű, száraz fehérborok illenek, a testesebb fehérborfajták pedig az ezeknél egy fokkal „bonyolultabb”, azaz sokszínűbb, ízesebb ebédekhez, vacsorákhoz. Halászléhez, gulyásleveshez, töltött káposztához vörösbor illik, ahogyan marha, vagy vadhúshoz, kacsa és libacombhoz is. A különbség az, hogy utóbbi ételek testesebb borkíséretet igényelnek, illetve ízük ekkor jön ki a legjobban.
Az átlag magyar polgár a sört már kevésbé szortírozza, válogatja, mint a bort, pedig a különböző típusok, márkák íz világa között alapvető különbségek vannak. Visszatérve a boros példákhoz, kissé leegyszerűsítve a „vörösboros” ételeket ale, a fehéborral kísérteket lager típusú sörökkel fogyaszthatjuk. A nehéz ételekhez nyugodtan válasszunk testesebb söröket, a fűszeres ételekhez például inkább a keserűbb fajták passzolnak. Érdekesség, hogy az édességek sem taszítják a sört, viszont nem könnyű hozzájuk megfelelőt választani. Általában az édesebb fajták a megfelelőek, de a csokoládénál például a száraz is működhet.
Az év végén leginkább szilveszterkor előkerülő pezsgő is remek desszert-kísérő, a szénsavas ital fokozza az ételek ízért.
A magyar gasztronómia hagyományos és manapság is nagyon divatos töménye, a pálinka sem csupán az étkezés előtt hasznos és érdekes ital, hanem akár kísérőként is.
Az alkoholos italok tehát a gasztronómiai alapelvek figyelembe vételével nemcsak ízletes kiegészítői lehetnek a karácsonyi menünek, hanem segítségükkel több ilyekor tapasztalható gyomorprobléma is megelőzhető. Az íz világot érintő szabályok mellett persze akad még egy fontos tanács: mindenhez csak mértékkel!
Fotó:
pixabay.com
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.