Menü

Illatos, téli fűszer

A téli évszak, a karácsonyi sütés-főzés elengedhetetlen kelléke a gyömbér. Varázsos illata körbelengi a lakást, bármit is ízesítsünk vele. Érdemes kipróbálni teaként is, de ha beszerezzük illóolaját, egész télen képtelenek leszünk tőle megszabadulni.

A gyömbért már évezredek óta ismerik Ázsiában, az ókori Kínában és Indiában már háromezer éve termesztik. Egyesek szerint Európa csak a földrajzi felfedezések nyomán ismerte meg, azonban szinte biztos, hogy a föníciai kereskedők ismertették meg az ókori egyiptomiakkal, görögökkel és rómaiakkal. Viszont Amerikába valóban csak a XVI. században jutott el, ám népszerűsége azóta is töretlen.

Nemcsak remek fűszer-, hanem kiváló gyógynövény is. Nyolcvanöt fajtája közül itthon leginkább a fekete barbadosit, a fehér bengáliait és a közkedvelt jamaicait ismerik.

Évelő növény, amely kinézetre hasonló, mint a nád, lándzsás füzérvirágzata sárgás színben pompázik. A gyökere miatt szeretjük, amely agancsszerűen kígyózik, ágazik szét a föld alatt.

Aki még nem kóstolta meg a gyömbért, annak eláruljuk, kissé csípős az íze, viszont kenyérbe, süteményhez adva nemcsak az illata pazar, hanem édeskés, narancshoz hasonló aromás ízvilágot ismerhetünk meg. Húsokhoz, levesekhez, szószokhoz is bátran ajánljuk, de inkább nyersen, mint őrölt változatban a fokozott ízélmény miatt.

A gyömbér fantasztikus hatású gyógynövény. Főleg gyomor- és bélpanaszok esetén használja a népi gyógyászat, mert fokozza az étvágyat, serkenti az emésztést, ráadásként csökkenti a hányingert, émelygést, ezért kismamáknak is ajánlott a fogyasztása.

Abszolút melegítő hatású gyógy- és fűszernövény, erősíti a testet, lelket. Teájához ne csak akkor nyúljunk, ha valamilyen megfázásos, meghűléses, légúti betegséggel küzdünk, mert erővel, energiával tölti el az embert a nehéz, megpróbáltatásokkal teli időszakban.

Fontos tulajdonsága, hogy serkenti a vérkeringést, meggátolja a vérrögök kialakulását, erős antioxidáns hatású, s erősíti az immunrednszert is.

A koncentráló képességre jótékonyan hat, ezért a komoly szellemi munkát végzőknek, vagy a sofőröknek kifejezetten ajánlott a gyömbér.

Erős gyulladáscsökkentő, fájdalom csillapító, görcsoldó is.

A nagyobb üzletekben, zöldségesekben könnyen hozzájuthatunk. Miután vékonyan megpucoltuk, karikázzuk fel és nagyjából egy fél élesztő kockányi darabot forraljunk fel fél liter vízzel, majd főzzük lassú tűzön negyedórán keresztül. Ezután még öt-tíz percig hagyjuk állni, s ezután ízesítsük a teát kedvünk, ízlésünk szerint.

Próbáljuk ki a gyömbérolajat is. Páratlan illata, jótékony hatásai örökre rabul ejtenek bennünket, s ezután a párologtatóban is kötelező lesz egy-két csepp belőle.

Fotó:
pixabay.com

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.