Illatos, téli fűszer
- Dátum: 2013.11.26., 20:15
- a gyömbér jótékony hatásai, a gyömbér mint gyógynövény, gyömbér, mire jó a gyömbér
A téli évszak, a karácsonyi sütés-főzés elengedhetetlen kelléke a gyömbér. Varázsos illata körbelengi a lakást, bármit is ízesítsünk vele. Érdemes kipróbálni teaként is, de ha beszerezzük illóolaját, egész télen képtelenek leszünk tőle megszabadulni.
A gyömbért már évezredek óta ismerik Ázsiában, az ókori Kínában és Indiában már háromezer éve termesztik. Egyesek szerint Európa csak a földrajzi felfedezések nyomán ismerte meg, azonban szinte biztos, hogy a föníciai kereskedők ismertették meg az ókori egyiptomiakkal, görögökkel és rómaiakkal. Viszont Amerikába valóban csak a XVI. században jutott el, ám népszerűsége azóta is töretlen.
Nemcsak remek fűszer-, hanem kiváló gyógynövény is. Nyolcvanöt fajtája közül itthon leginkább a fekete barbadosit, a fehér bengáliait és a közkedvelt jamaicait ismerik.
Évelő növény, amely kinézetre hasonló, mint a nád, lándzsás füzérvirágzata sárgás színben pompázik. A gyökere miatt szeretjük, amely agancsszerűen kígyózik, ágazik szét a föld alatt.
Aki még nem kóstolta meg a gyömbért, annak eláruljuk, kissé csípős az íze, viszont kenyérbe, süteményhez adva nemcsak az illata pazar, hanem édeskés, narancshoz hasonló aromás ízvilágot ismerhetünk meg. Húsokhoz, levesekhez, szószokhoz is bátran ajánljuk, de inkább nyersen, mint őrölt változatban a fokozott ízélmény miatt.
A gyömbér fantasztikus hatású gyógynövény. Főleg gyomor- és bélpanaszok esetén használja a népi gyógyászat, mert fokozza az étvágyat, serkenti az emésztést, ráadásként csökkenti a hányingert, émelygést, ezért kismamáknak is ajánlott a fogyasztása.
Abszolút melegítő hatású gyógy- és fűszernövény, erősíti a testet, lelket. Teájához ne csak akkor nyúljunk, ha valamilyen megfázásos, meghűléses, légúti betegséggel küzdünk, mert erővel, energiával tölti el az embert a nehéz, megpróbáltatásokkal teli időszakban.
Fontos tulajdonsága, hogy serkenti a vérkeringést, meggátolja a vérrögök kialakulását, erős antioxidáns hatású, s erősíti az immunrednszert is.
A koncentráló képességre jótékonyan hat, ezért a komoly szellemi munkát végzőknek, vagy a sofőröknek kifejezetten ajánlott a gyömbér.
Erős gyulladáscsökkentő, fájdalom csillapító, görcsoldó is.
A nagyobb üzletekben, zöldségesekben könnyen hozzájuthatunk. Miután vékonyan megpucoltuk, karikázzuk fel és nagyjából egy fél élesztő kockányi darabot forraljunk fel fél liter vízzel, majd főzzük lassú tűzön negyedórán keresztül. Ezután még öt-tíz percig hagyjuk állni, s ezután ízesítsük a teát kedvünk, ízlésünk szerint.
Próbáljuk ki a gyömbérolajat is. Páratlan illata, jótékony hatásai örökre rabul ejtenek bennünket, s ezután a párologtatóban is kötelező lesz egy-két csepp belőle.
Fotó:
pixabay.com
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?