Menü

Gazdálkodj okosan!

A mai világ gyorsan változó körülményei miatt a takarékoskodás lassan a túlélés alapvető feltétele lesz. Nemcsak a szegényebb anyagi körülmények között élőknek érdemes „megtanulni” spórolni.

A takarékoskodás fejben dől el, így nem lehet kifogás, hogy kinek mennyi a bevétele. Magyarországon a családok többsége bevételének szinte 100 százalékát feléli egy hónapban. Ez azt eredményezi, hogy még egy hónapos tartalékkal sem rendelkeznek, pedig a szakemberek szerint legalább félévre előre kell tervezni, és vésztartalékot felhalmozni.

Egy fokkal ugyan jobb, de nem túl megbízható az a gyakorlat sem, ha mindig csak annyit teszünk félre, ami éppen megmarad hónap végére. Ezt a folyamatot érdemes megfordítani, hónap elején érdemes meghatározni a tartalék összegét (ajánlott a bevétel 5-10 százalékát félretenni), ez sosem öncélú spórolás, hanem tudatos felkészülés a nem várt kiadásokra, váratlan körülményekre.

Sokszor hangsúlyozzák a pénzügyi szakértők is, hogy az eladósodás a legtöbb esetben kis dolgokkal kezdődik (ami egyébként előretervezéssel, takarékoskodással elkerülhető lenne). Ha valaki mindig feléli a teljes bevételét, akkor egy olyan kisebb mértékű váratlan esemény is, mint például a mosógép elromlása, olyan pénzügyi lavinát indíthat el, ami végül komolyan veszélyezteti a család egzisztenciáját. Tartalék nélkül ugyanis, ilyen esetekben az emberek többsége hitel felvétellel igyekszik megoldani a nem várt kiadást. De mivel a hiányzó összeg korábban sem volt meg a családi kasszában, ez tovább nehezíti a család pénzügyi helyzetét. Arról a helyzetről nem is beszélve, ha egy kereső elveszti a munkáját a családban.

Történetek sokasága jelzi, milyen fontos lenne kicsit előretervezni anyagi szempontból. Ehhez folyamatos költségvetés szükséges, és mindehhez nem szükséges pénzügyi végzettség, szakértelem. Akár egy sima spirálfüzetben is vezethetjük bevételeinket és kiadásainkat. Ezt persze folyamatosan meg kell tenni, különben nem ér sokat. Ha pedig már legalább félévig sikerült vezetnünk a háztartási naplót, akkor érdemes ez alapján tudatosítani mire mennyit költünk. Vannak mindenképpen szükséges tételek, és vannak nem feltétlenül szükséges kiadások. Utóbbi kiadási tételek lehetnek a potenciális spórolási területek. Ez alapján fokozatosan felhalmozható kisebb- nagyobb tartalék, amely banális és komolyabb plusz kiadásokra fedezésére alkalmas. A takarékosság a mai kiszámíthatatlan világban akár az egzisztenciális túlélést is szolgálhatja.

Fotó:
pixabay.com

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.