Menü

Gazdálkodj okosan!

A mai világ gyorsan változó körülményei miatt a takarékoskodás lassan a túlélés alapvető feltétele lesz. Nemcsak a szegényebb anyagi körülmények között élőknek érdemes „megtanulni” spórolni.

A takarékoskodás fejben dől el, így nem lehet kifogás, hogy kinek mennyi a bevétele. Magyarországon a családok többsége bevételének szinte 100 százalékát feléli egy hónapban. Ez azt eredményezi, hogy még egy hónapos tartalékkal sem rendelkeznek, pedig a szakemberek szerint legalább félévre előre kell tervezni, és vésztartalékot felhalmozni.

Egy fokkal ugyan jobb, de nem túl megbízható az a gyakorlat sem, ha mindig csak annyit teszünk félre, ami éppen megmarad hónap végére. Ezt a folyamatot érdemes megfordítani, hónap elején érdemes meghatározni a tartalék összegét (ajánlott a bevétel 5-10 százalékát félretenni), ez sosem öncélú spórolás, hanem tudatos felkészülés a nem várt kiadásokra, váratlan körülményekre.

Sokszor hangsúlyozzák a pénzügyi szakértők is, hogy az eladósodás a legtöbb esetben kis dolgokkal kezdődik (ami egyébként előretervezéssel, takarékoskodással elkerülhető lenne). Ha valaki mindig feléli a teljes bevételét, akkor egy olyan kisebb mértékű váratlan esemény is, mint például a mosógép elromlása, olyan pénzügyi lavinát indíthat el, ami végül komolyan veszélyezteti a család egzisztenciáját. Tartalék nélkül ugyanis, ilyen esetekben az emberek többsége hitel felvétellel igyekszik megoldani a nem várt kiadást. De mivel a hiányzó összeg korábban sem volt meg a családi kasszában, ez tovább nehezíti a család pénzügyi helyzetét. Arról a helyzetről nem is beszélve, ha egy kereső elveszti a munkáját a családban.

Történetek sokasága jelzi, milyen fontos lenne kicsit előretervezni anyagi szempontból. Ehhez folyamatos költségvetés szükséges, és mindehhez nem szükséges pénzügyi végzettség, szakértelem. Akár egy sima spirálfüzetben is vezethetjük bevételeinket és kiadásainkat. Ezt persze folyamatosan meg kell tenni, különben nem ér sokat. Ha pedig már legalább félévig sikerült vezetnünk a háztartási naplót, akkor érdemes ez alapján tudatosítani mire mennyit költünk. Vannak mindenképpen szükséges tételek, és vannak nem feltétlenül szükséges kiadások. Utóbbi kiadási tételek lehetnek a potenciális spórolási területek. Ez alapján fokozatosan felhalmozható kisebb- nagyobb tartalék, amely banális és komolyabb plusz kiadásokra fedezésére alkalmas. A takarékosság a mai kiszámíthatatlan világban akár az egzisztenciális túlélést is szolgálhatja.

Fotó:
pixabay.com

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.