Menü

A fogyókúra és a nassolás csúcstartói – a kendermag és a napraforgómag

Az olajos magvak közül a tökmag, a kesudió, a mandula, a mogyoró és a pisztácia már szóba került, s mindegyik közös jellemzője volt, hogy nassolás közben észrevétlenül válnak szinte ellenállhatatlanná. Vagyis főként valamilyen kikapcsolódás (mozi, sportesemény megtekintése, vagy baráti családi összejövetelek) közben csipegetünk belőlük. S ha rákaptunk ezekre az ízekre, akkor fogyasztásukat nehéz abbahagyni… Igaz, hogy ezeknek a magvaknak kifejezetten magas a zsírtartalmuk, de mivel minden rosszban van valami jó, ezért jó, ha tudjuk, hogy gazdag vitamin-és ásványi anyag tartalommal is rendelkeznek, így nem árt őket beiktatni az étrendünkbe.

Az egyik ilyen, amely rendkívül magas a fehérje – és a rosttartalommal rendelkezik a kendermag. Természetesen mielőtt még legelőször a baromfiudvar szárnyasai jutnának eszünkbe, nem árt tudni, hogy olyan növény magjáról van szó, amely nagy mennyiségben tartalmaz szervezetünk számára fontos ásványi anyagokat, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén, vas valamint a cink. Fehérjetartalma is jelentős, csak a szójabab tartalmaz többet, s az ember számára nyolcféle nélkülözhetetlen aminosavat biztosít a fogyasztása. Bőségesen tartalmaz Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat.

Az egyik legkönnyebben emészthető olajos magunk, mely alkalmas hiányállapotok megszüntetésére. Fogyókúrázóknak a leginkább ajánlott, mert a gyomor belső falát olyan különleges olajréteggel vonja be, amely ezáltal teltségérzetet okoz, vagyis elkerülhetjük vele az éhségérzetet. Ráadásul fogyasztásával úgy lehet a felesleges kilóktól megszabadulni, hogy közben a szervezet semmiben sem szenved hiányt. Az emésztőrendszert és a bélrendszert kiválóan tisztítja, mert rengeteg rostot tartalmaz, emellett kiválóan alkalmazható székrekedés és aranyér esetén is. Étrendünkbe iktatva megelőzi a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását, s jó kiegészítő táplálék a cukorbetegség, sclerosis multiplex, ízületi gyulladás és fájdalom, valamint a belső elválasztású mirigyek működési zavarainak a kezelésére. Küllemünknek is segítségére van. Jót tesz a hajnak, és a bőrnek, erősíti a körmöket, segíti azok növekedését.

Mindannyiunk körében ismertebb, a futballmérkőzések elmaradhatatlan kelléke a napraforgómag, ismertebb nevén „szotyi”. Azonban érdemes nem csak a foci miatt fogyasztani, hanem azért, mert gazdag E vitaminban, emellett folsav, szelén, réz, cink és vasforrás, és rengeteg növényi fehérjét is tartalmaz. E vitamin tartalma mellett B1 vitaminban is gazdag. Az értékes linolsavat és olajsavat nagy mennyiségben tartalmazza, magas koleszterinszint és vérnyomás esetén ajánlott táplálék, így megelőzi az érrendszeri betegségeket is.

Fotó:
pixabay.com

Miért lehet stresszes a nyaralás?

A nyaralás a legtöbb ember számára a pihenés, kikapcsolódás és feltöltődés ideje – legalábbis elméletben, „papíron”. A valóság azonban sokszor mást mutat: a nyári szabadság időszaka nem ritkán feszültséggel, családi vitákkal, időnyomással vagy éppen kiábrándulással jár.

A rage baiting jelensége és működése

Biztosan sokan találkozunk a közösségi médiás görgetés közben dühítő tartalmakkal. Úgymond van az internetnek egy sötét része, ahol az indulatot kiváltó videók tömkelege nem véletlen baleset, hanem tudatosan előállított termék. Legyenek ezek közúti balesetes klipek, állatkínzás vagy valamilyen látványos társadalmi normaszegés formájában.

Eső a Balatonnál? Így mentsd meg a nyaralást rossz időben

Balaton, július – mindenki napfényt, csobbanást és fagyit remél egy balatoni nyaraláson. De mi van akkor, ha beborul az ég, és a napokat eső, szél vagy hidegebb idő kíséri? Pánik helyett jöjjön a B-terv – mert a rossz idő nem jelenti azt, hogy unalmas napok várnak ránk.

Tisztelet a teremben: Amit minden sportolónak tudnia kell

Nincs írott szabály a konditermi viselkedésre, mégis van egyfajta etikett, amit illik vagy illene egy edzőteremben betartani, a zökkenőmentes egymás mellett edzés érdekében.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?