A fogyókúra és a nassolás csúcstartói – a kendermag és a napraforgómag
- Dátum: 2013.11.02., 20:12
- cukorbetegség, fogyókúrázók, kendermag, linolsav, napraforgómag, olajos magvak, olajsav, Omega 3, Omega 6, rosttartalom, sclerosis multiplex
Az olajos magvak közül a tökmag, a kesudió, a mandula, a mogyoró és a pisztácia már szóba került, s mindegyik közös jellemzője volt, hogy nassolás közben észrevétlenül válnak szinte ellenállhatatlanná. Vagyis főként valamilyen kikapcsolódás (mozi, sportesemény megtekintése, vagy baráti családi összejövetelek) közben csipegetünk belőlük. S ha rákaptunk ezekre az ízekre, akkor fogyasztásukat nehéz abbahagyni… Igaz, hogy ezeknek a magvaknak kifejezetten magas a zsírtartalmuk, de mivel minden rosszban van valami jó, ezért jó, ha tudjuk, hogy gazdag vitamin-és ásványi anyag tartalommal is rendelkeznek, így nem árt őket beiktatni az étrendünkbe.

Az egyik ilyen, amely rendkívül magas a fehérje – és a rosttartalommal rendelkezik a kendermag. Természetesen mielőtt még legelőször a baromfiudvar szárnyasai jutnának eszünkbe, nem árt tudni, hogy olyan növény magjáról van szó, amely nagy mennyiségben tartalmaz szervezetünk számára fontos ásványi anyagokat, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén, vas valamint a cink. Fehérjetartalma is jelentős, csak a szójabab tartalmaz többet, s az ember számára nyolcféle nélkülözhetetlen aminosavat biztosít a fogyasztása. Bőségesen tartalmaz Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat.
Az egyik legkönnyebben emészthető olajos magunk, mely alkalmas hiányállapotok megszüntetésére. Fogyókúrázóknak a leginkább ajánlott, mert a gyomor belső falát olyan különleges olajréteggel vonja be, amely ezáltal teltségérzetet okoz, vagyis elkerülhetjük vele az éhségérzetet. Ráadásul fogyasztásával úgy lehet a felesleges kilóktól megszabadulni, hogy közben a szervezet semmiben sem szenved hiányt. Az emésztőrendszert és a bélrendszert kiválóan tisztítja, mert rengeteg rostot tartalmaz, emellett kiválóan alkalmazható székrekedés és aranyér esetén is. Étrendünkbe iktatva megelőzi a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását, s jó kiegészítő táplálék a cukorbetegség, sclerosis multiplex, ízületi gyulladás és fájdalom, valamint a belső elválasztású mirigyek működési zavarainak a kezelésére. Küllemünknek is segítségére van. Jót tesz a hajnak, és a bőrnek, erősíti a körmöket, segíti azok növekedését.
Mindannyiunk körében ismertebb, a futballmérkőzések elmaradhatatlan kelléke a napraforgómag, ismertebb nevén „szotyi”. Azonban érdemes nem csak a foci miatt fogyasztani, hanem azért, mert gazdag E vitaminban, emellett folsav, szelén, réz, cink és vasforrás, és rengeteg növényi fehérjét is tartalmaz. E vitamin tartalma mellett B1 vitaminban is gazdag. Az értékes linolsavat és olajsavat nagy mennyiségben tartalmazza, magas koleszterinszint és vérnyomás esetén ajánlott táplálék, így megelőzi az érrendszeri betegségeket is.
Fotó:
pixabay.com
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Segítsük az állatmenhelyeket: Hogyan tehetünk jót a rászoruló állatokért
Az állatmenhelyek rendkívül fontos szerepet töltenek be a társadalomban, hiszen ők biztosítják a védelmet, ellátást és szeretetet azoknak az állatoknak, akik gazdátlanul vagy rossz körülmények között élnek. Sajnos a menhelyek működése nem mindig egyszerű, hiszen folyamatosan szembesülnek a pénzhiánnyal, az önkéntesek hiányával és a túlzsúfoltsággal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a társadalom minden tagja tegyen valamit az állatok védelméért.