Menü

A jó emésztés titka- Ahogy a füvesemberek is tanácsolják

Az emésztésben résztvevő szervek „karbantartása” sok kellemetlen panasztól kímélhet meg minket. A gyógyteák segítségünkre lehetnek a megelőzésben, a nagyobb bajok kezelésében, vagy egyszerűen az emésztés megtámogatásában is.

Tipikus hiba az étkezés során, ha gyorsan eszünk és kevésbé rágjuk meg a falatokat. Ilyenkor ugyanis gátoljuk az előemésztést, ráadásul nagyobb étel mennyiséget fogyasztunk. Ha erre tudatosabban figyelünk, akkor egyrészről tehermentesítjük gyomrunkat, másrészről pedig az elhízás ellen is teszünk. A következő emésztéssel kapcsolatos probléma, hogy a stressz és idegesség gyakran gyomorpanaszokban köszön vissza. A gyomorideg gyomorhuruthoz, végső soron pedig savtúltengéshez (refluxhoz) vezethet.

De lássuk, hogy ezekre a problémákra milyen segítséget találhatunk a gyógyteák tárházából! A menta illetve a citromfű nyugtató hatású, segít a gyomorideg megelőzésében. Időnként ajánlatos fehérakácvirágot inni, ami szabályozza a gyomorsavtermelést, reflux kezelésére is alkalmas. Az aranyvesszőfű az epére, a májra és a vesére egyaránt jó hatással van. A mezei katáng is jótékony hatással van az előzőekben említett szervek (epe, máj) működésére, ráadásul székrekedés estén is bevethető. Ha ez a probléma fennáll, akkor a mezei katángból készült tea fogyasztása, naponta a reggeli órákban ajánlott.  

A gyógyteák fogyasztása megelőzés szempontjából fiatalkorban havonta egyszer- kétszer ajánlott, később (időskorban) pedig akár heti rendszerességgel is. Amikor pedig már fennáll a panasz, akkor naponta érdemes a megfelelő gyógyteából egy csészével elfogyasztani.

Néhány dologra oda kell figyelni az említett gyógyteák fogyasztásakor. Az orbáncfűből készült teát például nem ihatják azok, akik vérhígítót szednek. Ez a tilalom vonatkozik azokra is, akiknek epeköve van, mivel az orbáncfű beindíthatja a köveket, amik elakadva nagy valószínűséggel komoly gondokat okozhatnak. Ezt a gyógyteát nem szabad egyszerre fogyasztani szívgyógyszerrel, mivel lelassítja a hatóanyag felszívódását, (minimum két óra teljen el közöttük). Egyébként a gyógyteák fogyasztása általában étkezések előtt ajánlott, persze vannak kivételek, például az orbáncfüvet és a citromfüvet inkább az esti órákban érdemes „bevetni” nyugtató hatásuk miatt.

A gyógyteák elkészítésére számos útmutatást kaphatunk (akár a teafüvek csomagolásáról is). A hozzáértők azonban főként a következő elkészítési módot ajánlják. Egy csészébe körülbelül egy fél evőkanálnyi teafüvet tegyünk, ezt öntsük le forrásból levett vízzel (2,5 dl vízzel), hagyjuk állni fedő alatt tíz percig, majd szűrjük le. 

Fotó:
pixabay.com

Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.

Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?

Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Az ülés új dohányzás? Az ülőmunka rejtett veszélyei és a megoldások

A modern életmód – amelyet laptopok, e-mailek és véget nem érő Zoom-hívások, értekezletek bűvöletében élünk lassan, de biztosan átalakítja testünket és ezáltal az egészségünket is. Nem épp a legjobb irányba.