Menü

A jó emésztés titka- Ahogy a füvesemberek is tanácsolják

Az emésztésben résztvevő szervek „karbantartása” sok kellemetlen panasztól kímélhet meg minket. A gyógyteák segítségünkre lehetnek a megelőzésben, a nagyobb bajok kezelésében, vagy egyszerűen az emésztés megtámogatásában is.

Tipikus hiba az étkezés során, ha gyorsan eszünk és kevésbé rágjuk meg a falatokat. Ilyenkor ugyanis gátoljuk az előemésztést, ráadásul nagyobb étel mennyiséget fogyasztunk. Ha erre tudatosabban figyelünk, akkor egyrészről tehermentesítjük gyomrunkat, másrészről pedig az elhízás ellen is teszünk. A következő emésztéssel kapcsolatos probléma, hogy a stressz és idegesség gyakran gyomorpanaszokban köszön vissza. A gyomorideg gyomorhuruthoz, végső soron pedig savtúltengéshez (refluxhoz) vezethet.

De lássuk, hogy ezekre a problémákra milyen segítséget találhatunk a gyógyteák tárházából! A menta illetve a citromfű nyugtató hatású, segít a gyomorideg megelőzésében. Időnként ajánlatos fehérakácvirágot inni, ami szabályozza a gyomorsavtermelést, reflux kezelésére is alkalmas. Az aranyvesszőfű az epére, a májra és a vesére egyaránt jó hatással van. A mezei katáng is jótékony hatással van az előzőekben említett szervek (epe, máj) működésére, ráadásul székrekedés estén is bevethető. Ha ez a probléma fennáll, akkor a mezei katángból készült tea fogyasztása, naponta a reggeli órákban ajánlott.  

A gyógyteák fogyasztása megelőzés szempontjából fiatalkorban havonta egyszer- kétszer ajánlott, később (időskorban) pedig akár heti rendszerességgel is. Amikor pedig már fennáll a panasz, akkor naponta érdemes a megfelelő gyógyteából egy csészével elfogyasztani.

Néhány dologra oda kell figyelni az említett gyógyteák fogyasztásakor. Az orbáncfűből készült teát például nem ihatják azok, akik vérhígítót szednek. Ez a tilalom vonatkozik azokra is, akiknek epeköve van, mivel az orbáncfű beindíthatja a köveket, amik elakadva nagy valószínűséggel komoly gondokat okozhatnak. Ezt a gyógyteát nem szabad egyszerre fogyasztani szívgyógyszerrel, mivel lelassítja a hatóanyag felszívódását, (minimum két óra teljen el közöttük). Egyébként a gyógyteák fogyasztása általában étkezések előtt ajánlott, persze vannak kivételek, például az orbáncfüvet és a citromfüvet inkább az esti órákban érdemes „bevetni” nyugtató hatásuk miatt.

A gyógyteák elkészítésére számos útmutatást kaphatunk (akár a teafüvek csomagolásáról is). A hozzáértők azonban főként a következő elkészítési módot ajánlják. Egy csészébe körülbelül egy fél evőkanálnyi teafüvet tegyünk, ezt öntsük le forrásból levett vízzel (2,5 dl vízzel), hagyjuk állni fedő alatt tíz percig, majd szűrjük le. 

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?