Egészségünk tükre: a köröm
- Dátum: 2013.10.21., 13:23
- immunrendszer, köröm, köröm gomba, népi gyógyászat, táplálkozás
Amikor testünk esztétikumának megőrzésére törekszünk, gyakran megfeledkezünk körmünk állapotáról. De nemcsak esztétikai kérdésről van szó, hiszen körmünk állapota összefügg szervezetünk egészségi állapotával is.
Körmünk ugyanis árulkodik többek között általános erőlétünkről, valamint immunrendszerünkről is. A köröm elváltozások összefüggnek a szervezet elsavasodásával, ami a helyes táplálkozás kérdéskörét veti fel. Bizonyos élelmiszerek, amelyeket leggyakrabban fogyasztunk (például: gabonafélék, tejtermékek, húsok) szervezetünkben savasító hatásúak. Persze ha mindezt ellensúlyoznánk lúgosító élelmiszerek fogyasztásával, vagyis például több zöldségfélét fogyasztanánk, akkor fenntartható lenne az egyensúly szervezetünkben.
Mindez azért fontos, mert összefügg a hiánytünetekkel (szervezet számára fontos vitaminok és ásványi anyagok hiánya), ami végül az immunrendszer meggyengüléséhez vezet. A következő lépcsőfok pedig a fertőzések, amelyek komoly kellemetlenségeket okozhatnak. És el is érkeztünk a különböző gombás megbetegedésekhez. Ilyenkor a köröm barázdálttá és deformálttá válik, körömágyunk pedig begyullad.
A népi gyógyászat tárházából számos egyszerű praktikát meríthetünk a tünetek kezelésével kapcsolatban. Enyhébb fertőzések kezelésére alkalmas, a tejsavó vagy kefir használata. Éjszakára ezekből pakolást tehetünk körmünkre, így rendkívül egyszerű módon kezelhetjük házilag a beteg körmöt. Még hatásosabb (komolyabb fertőzések esetén) teafaolajból és olívaolajból készített pakolás, vagy lábfürdő.
A lényeg azonban az, hogy körmünk állapota szervezetünk jelzőrendszereként működik. A tünetek kezelése sosem elégséges, az okok feltárásában és a helyes táplálkozásban rejlik az igazi megoldás.
Fotó:
pixabay.com
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.