Menü

Szívritmus zavar- Mikor káros és mikor normális?

A szívritmus zavar előfordulhat ép szív mellett is, valamennyi szívbetegség is előidézheti, de számos esetben szíven kívüli ok a magyarázat például, pajzsmirigybetegség, a szervezet oxigénhiánya, stressz.

Fontos tudni, hogy sokszor felléphet (például bizonyos élethelyzetekben vagy életkorban) ártatlan szívdobogásérzés. Ilyenkor a belégzés felgyorsítja, a kilégzés pedig lelassítja a szívverést, ezt légzési aritmiának hívja az orvostudomány, és természetes élettani jelenségként értékeli.

A szívzörej is lehet normális, ártatlan és lehet kóros is. Szívzörej esetén általában arról van szó, hogy a véráramlás nem egyenletes, vagy például fiatalkorban a gyors, élénk véráramlás okozza a zörejeket. Ez a tünet normálisnak mondható például kismamák esetében, de a háttérben meghúzódhat súlyos billentyűbetegség is. Éppen ezért a hosszú távú megfigyelés minden esetben fontos.

Egyébként a szakemberek szerint, veleszületett enyhe szívritmus zavar esetén a terhesség nyugodtan vállalható. Ugyanakkor, ha más súlyosbító körülmény (például elhízás, cukorbetegség) fennáll, akkor már egy lehetséges terhesség komolyabb kockázatot jelenthet.

Összességében tehát szívritmus zavart okozhat bizonyos élethelyzet, vagy egy adott életkorral járó természetes élettani folyamat. Káros tünetre, illetve veszélyre akkor kell gondolnunk, ha a szapora szívverés rohamokban és hirtelen lép fel. Azonban a kimaradó szívműködés (például alkoholfogyasztás, vagy túlzott koffein bevitel esetén) még veszélyesebb előjel a szívbetegségre. Ezekben az esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!