Menü

Magyar Népmese Napja

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját.

Bizonyára minden korosztálynak megvannak a kedvenc meséi, de bizton lehet állítani, hogy mindenki olvasott, hallott már Benedek Elek meséiről. Az ő születésnapján, elismerésül, ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Bár szerzeményeiről hallottunk már, de a Duna Kiadó jóvoltából olyan titkokra, érdekességekre is fény derülhet meséiről, melyeket nem is tudtunk.

10 dolog, amit nem tudsz Benedek Elek meséiről 

1. A Nagy Küküllő és a Tartód patak összefolyásánál magaslott egykoron a középkor híres védelmi rendszerének egyik erőssége, Tartód vára, melynek romjai napjainkban is gyakran látogatott kirándulóhely. 

2. A boszorkányok népmeséink rosszindulatú, emberfeletti hatalmú, idős asszonyalakjainak gyűjtőneve. Ő eszeli ki a rendkívüli feladatokat, s ő tör emberfeletti képességei birtokában a hős életére is. Képességei azonban alacsonyabb rendűek, csak ártani tud.

3. Európában nem ismerik a hetedhét országot, fanyüvőt, hétfejű sárkányt, nincs szavuk rá.

4. A krajcár kis értékű ezüst- és rézpénz, melyet az Osztrák Császárságban, Svájc német nyelvű kantonjaiban és a délnémet államokban használtak a 16–19. században. Nevét egy 1271-ben Meránóban kibocsátott tiroli garasról kapta, amely keresztet (kreuz) ábrázolt.

5. A Firtos vár az erdélyi Korond melletti Firtos hegyen épült a II. században. Számos népi legenda kapcsolódik hozzá: Firtos és Tartód tündérek és a Likaskő legendája, Firtos lova legendája, stb. Ma a vár helyét benőtte a fű, és csak a régészeti ásatások során előkerült romjai láthatók, de a vár alatt található mészkő fal, a „Firtos lova” továbbra is jelzi az időjárás változásait.

6. A nagykállói megyeháza pincéjében - amely börtönként is funkcionált - született a híres kállai kettős tánc. A táncra jellemző váltogatott lépések kialakulásának története: amikor egy rabot büntetésből tüskés deszkára állítottak, nem bírva a fájdalmakat, egyik lábáról a másikra nehezedve keresett enyhülést.

7. A bekecs egy rövid báránybőr kabát elnevezése. Derékban testhezálló volt a szabása, a női az alsó részén a szoknyára felfeküdve kiszélesedett. Gallérja nem volt. Az istrázsa a strázsa/őr népnyelvi alakja. A szó eleje úgy bővült ejtéskönnyítő magánhangzóval, mint az ispotály vagy istáp.

8. A kanászkürt tülök, kürt, kanásztülök, kanászduda, kondásduda leginkább marha szarvából készült, primitív trombitaféle hangszer, a faluból naponta kihajtott csordák és csürhék pásztorainak jeladó eszköze.

9. Benedek Elek volt az első író, aki a gyermekirodalom ügyét a magyar művelődéspolitika fontos kérdésének tartotta, mint országgyűlési képviselő is. 

10. A ködmön csávázott juhbőrből készült öltöny, gombokkal vagy kapcsokkal bekötve hordták. Volt hímzett, tulipános és szirmos díszítésű is. Némely vidéken szőrrel bélelték, ezért a téli meleg ruha vagy ujjas bunda funkcióját töltötte be.

Forrás:
Duna Kiadói Csoport

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!