Menü

Korai folyó ügyek

Kardinális pont, minden szülő számára, hogy gyermeke mikor és hogyan lesz szobatiszta. A körülbelül három és ötéves korra kialakuló szobatisztaságot megszakíthatja még időnkénti bepisilés, ez természetes jelenség, az idegrendszer érésével azonban megszűnik.

A szülők különböző technikákkal igyekeznek rávenni gyermeküket a szobatisztaságra, például bili használatával. A lényeg, hogy fenyegetéssel ne próbálkozzunk, mert az csak szorongást idézhet elő a gyerekben.

Fontos tudni, hogy a nappali és az éjszakai (vagy alvás közbeni) szobatisztaság között jelentős különbség van. A nappali szobatisztaságot tanuljuk, lányoknál az sem ritka, hogy már másfél- kétéves korra kialakul. Az éjszakai szobatisztaságot azonban egy hormon szabályozza, ami öt- hatéves korra jelenik meg a szervezetben. Éppen ezért az alvás közbeni szobatisztaságra nem tudunk erővel hatni, olyan azonban előfordulhat, hogy a megfelelő kor elérésének idejére még nem termelődik a hormon. Utóbbi esetben mindenképpen orvoshoz kell menni, ahol általában egy orr spray segítségével juttatják a hormont a gyermek szervezetébe.

Ötéves korig a szobatisztaságot követően még kisebb „balesetek” beleférnek, nem kell azonnal aggódnunk és szégyenkeznünk. A visszaesésnek lehetnek lelki okai. A családban történő változás, például új testvér születése, átmeneti visszafejlődést idézhet elő. Továbbá az óvodakezdéssel járó stressz, nagyobb elvárások is okozhatnak szorongást, melynek testi tünete lehet a bevizelés.

Legyünk türelmesek, és adjunk időt gyermekünk számára. Más gyerekeivel való összehasonlítás, nem jó kiindulópontja a szobatisztaság megtanításának és elérésének.

Fotó:
sxc.hu

Miért vannak a terhességi rosszullétek és mit tehetünk ellene?

A várandósság csodálatos dolog, azonban igencsak megnehezítik a reggeli, esti rosszullétek. Nagyon nehéz elvégezni a napi feladatokat, munkába indulni, gyereket ellátni, ha az ember a rosszullétekkel küszködik. Jó esetben 12-16 hét alatt elmúlnak ezek az émelygések, s addig is lehet enyhíteni a tüneteken.

Edzés vagy tanulás: muszáj választani?

Sajnos manapság sok szülő kényszerül választásra a sport és a tanulás között, s végül általában a tanulás felé billen a mérleg. Mondhatni feláldozzák a szellemi tevékenység oltárán a mozgást. Mert a kettő együtt nehezen megy, vagy egyik a másik rovására…
Valóban így van ez?

Etessük okosra a gyereket!

Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, akkor a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.

Tökre pénzkidobás II.

Amikor első gyermekünket várjuk, olyan dolgokat is hajlamosak vagyunk megvásárolni, melyekről később bebizonyosodik, hogy teljesen felesleges volt. Egy baba érkezése nagy üzlet. Ne dőljünk be mindennek. „Tökre pénzkidobás” című cikkünk második része következik.

Tökre pénzkidobás I.

Első babánkat vártuk 10 éve, amikor – természetesen túlzásokba esve-, olyan dolgokat is megvásároltunk a férjemmel, amit ma a harmadik fiunkat várva már csak visszafogott nevetéssel teszünk vissza a polcra. Egy baba érkezése nagy üzlet. Ne dőljünk be mindennek.