Menü

Mi a pihentető alvás titka?

A nyugodt és pihentető alvás titkát Katus Attila személyi edző és életmód tanácsadó hat javaslatban foglalta össze, melyeket maga is alkalmaz.

1. A pihentető alvás elengedhetetlen a kiegyensúlyozott élethez. Átlagosan 8 óra alvásra van szükségünk, és tanácsos éjfél előtt lefeküdni. Ennél is fontosabb, hogy alvásunk 1,5 órás ciklusokból áll: 1,5 óra, 3 óra, 4,5, 6 óra és 7,5 óra. Arra kell ügyelni, hogy a tiszta alvási idő ezekhez a ciklusokhoz igazodjon. „Ha kihasználjuk a ciklusunkat, az olyan, mint amikor a szörföző használja a hullámot”- tette hozzá Attila.

2. Étkezésre is érdemes odafigyelni, az arany középutat kell megtalálni. Ha a könnyű étkezés a cél, egy gyümölcstál például kitűnő vacsora lehet. A lényeg, hogy arra törekedjünk, csak annyit együnk, amitől nem vagyunk éhesek, de az éhgyomor sem tanácsos lefekvés előtt.

3. Attila szerint a folyadékbevitel a legfontosabb. Sokszor azért esznek mértéktelenül az emberek este, mert nem ittak kellő mennyiségű folyadékot. Étkezés nélkül 1-2 hétig bírjuk, folyadék nélkül viszont csak 1-2 napig. Ugyanez a helyzet éjszaka is, a folyadékhiányt már éjszaka megérzi a szervezetünk és jelez. Ha felébredünk, igyunk egy pohár vizet, és próbáljuk megtartani a folyadékszintet, lefekvés előtt pedig egy gyógytea segíthet.

4. A masszázs ellazítja a testet, lelket, de akár egy jó meleg fürdő is hozzájárulhat ahhoz, hogy kikapcsoljunk és ráhangolódjunk a nyugodt éjszakára.

5. A fitneszguru számára az ágy az egyik legfontosabb pont a lakásban, az alváson túl szeret netezni, tévézni is az ágyból. Nem mindegy milyen körülményeket teremtünk: a hőfok, fényviszony, elektroszmog mind hozzájárulnak az alvás minőségéhez. Érdemes arra is odafigyelni, hogy éjjel 18-19°C legyen a hőmérséklet.

6. A friss ágynemű is segít, hogy ellazuljunk éjszaka, Attilára a friss ágynemű olyan hatással van, mint a gyertya, megnyugtatja, éppen ezért minden mosásnál használ öblítőt.

Forrás: Merlin Communications Magyarország Kft.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.