Menü

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Az egyik legyakoribb örökletes betegség, körülbelül minden 200. embert érint hazánkban, nagyobb arányban férfiakat. A beteg örökölheti a hibás gént anyai és apai oldalról (homozigóta) egyszerre, valamint csupán az egyik oldalról (heterozigóta) is. Előbbi esetet, azaz a minkét DNS-szálon öröklődést nevezzük valódi hemokromatózisnak. Az egyik szálon öröklés csak hajlamot jelent, amely csak akkor vezet a betegség kialakulásához, ha nem megfelelő életmódot folytat a páciens, és ezzel előhívja az egészségi problémát.

Kerülendő élelmiszerek:

Vörös húsok: A vörös húsok, mint például a marha- és bárányhús, gazdagok a hem vasban, amely könnyen felszívódik a bélből. Ezeket érdemes minimalizálni, és ha mégis fogyasztunk, akkor antioxidánsokat tartalmazó ételekkel együtt érdemes társítani.

Alkohol: Az alkoholfogyasztás májkárosodást okozhat, különösen hemokromatózis esetén, ezért javasolt az alkoholfogyasztás csökkentése vagy teljes elkerülése.

Vasban gazdag ételek és kiegészítők: Hemokromatózis esetén tilos a vasban gazdag ételek és étrend-kiegészítők fogyasztása, mivel ezek tovább emelik a vér vasszintjét.

A-vitamin és C-vitamin: Ezek a vitaminok fokozzák a vas felszívódását, ezért a hemokromatózisban szenvedőknek érdemes kerülniük az A-vitamint, C-vitamint és az ezeket tartalmazó multivitaminokat.

Vassal dúsított élelmiszerek: Az ilyen termékek fogyasztása szintén növelheti a vér vasszintjét, ezért fontos ellenőrizni a tápanyag-információkat.

Ajánlott élelmiszerek:

Zöldségek és gyümölcsök: Ezek gazdagok antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket az oxidatív stressztől, így jó választásnak számítanak.

Gabonák és hüvelyesek: Ezek az ételek fitinsavat és más vasfelszívódást gátló anyagokat tartalmaznak, ami segíthet megelőzni a vastúlterhelést.

Tojás (mértékkel): Bár a tojás hem vasat tartalmaz, a tojássárgájában lévő foszfoprotein (phosvitin) gátolhatja a vas felszívódását.

Sovány húsok és halak: A pulyka, csirke vagy tonhal alacsonyabb vastartalmú, így biztonságosabb választás hemokromatózis esetén.

Tea és kávé: Gazdag polifenol vegyületekben, amelyek gátolják a vas felszívódását. A természetes kávé, zöld tea, fekete tea és mate tea jótékony hatású lehet.

A hemokromatózisos betegek diétája a megfelelő élelmiszerek kiválasztására épül, amelyek segíthetnek csökkenteni a vas felszívódását és a szövődmények kockázatát. Mindig javasolt orvossal vagy dietetikussal konzultálni a specifikus étrendi irányelvekért és ajánlásokért.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.